Njemački mediji o hrvatskoj kandidaturi za EU

NJEMAČKI mediji su odluku o prihvaćanju hrvatske kandidature za punopravno članstvo u Europskoj uniji popratili u sjeni vijesti o prihvaćanju europskog ustava i borbe oko nasljednika predsjednika Europske komisije.

Vodeći dnevni nadregionalni listovi Frankfurter Allgemeine Zeitung, Sueddeutsche Zeitung te Frankfurter Rundschau vijest o prihvaćanju hrvatske kandidature popratili su autorskim člancima dok su se ostali mediji uglavnom poslužili agencijskim izvješćima.

Frankfurter Allgemeine Zeitung izvješćuje o otvaranju vrata novom članu i primjećuje da se Hrvatska "dobro osjeća" u ulozi "balkanskog motivatora". Pružanje šanse Hrvatskoj se povezuje i sa zaključkom europskog summita o "budućnosti Zapadnog Balkana unutar Europske unije". Autor ističe i "relativno brzi" proces koji je Hrvatsku, koja se još prije nekoliko godina nalazila daleko od Europske unije doveo pred njezina sama vrata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frankfurter Rundschau kao jedan od najtežih zadataka u sklopu predstojećeg prilagođavanja Hrvatske europskim normamama ističe borbu protiv korupcije i gospodarskog kriminala te "temeljitu" reformu pravosuđa. Kao jedan od daljnjih uvjeta se spominje i "bezuvjetni" nastavak intenzivne suradnje s Haaškim tribunalom. Većina listova također navodi da je od Hrvatske priželjkivani termin primitka u Europsku uniju, 2007., više manje "nerealan". Berlinski dnevnik Tagesspiegel dodaje kako postoji mogućnost da se primitak Hrvatske uskladi s pregovorima s Turskom koja je, kako se spominje, također pokazala značajne rezultate, te navodi 2009. kao "najvjerojatniji" termin. Sueddeutsche Zeitung primjećuje da proces proširenja EU-a teče munjevitim tempom. Nepunih dva mjeseca nakon povijesnog proširenja, EU svoja vrata otvara novim članicama, zaključio je autor Sueddeutsche Zetunga, te je istovremeno izvijestio o tomu da je Sabor "neprekidnim pljeskom" pozdravio vijest iz Bruessela.

Središnja njemačka informativna emisija "Tagesschau" državne TV postaje ARD vijest o prihvaćanju Hrvatske kandidature je donijla na udarnom drugom mjestu. Slično su vijest popratile i ostale TV postaje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara