Njemački mediji zadovoljni odlukom suda o Kohlovom dosjeu

NJEMAČKI mediji u četvrtak su pozdravili jučerašnju odluku berlinskog Upravnog suda po kojoj su spisi tajne policije DDR-a Stasija vezani uz bivšeg njemačkog kancelara Helmuta Kohla dostupni za javnost.

Većina dnevnih listova izražava zadovoljstvo time što pravosuđe ne pravi razliku između "običnih smrtnika" i političkih ličnosti.

"Stuttgarter Nachichten" se pita zbog čega je demokršćanskoj uniji CDU/SCU, koja se protivi zakonu o tajnim spisima Stasija koji između ostalog omogućava uvid novinarima i znanstvenicima u protokole praćenja zapadnih političara, i Helmutu Kohlu toliko stalo do toga da "dosje Kohl" ostane zauvijek zatvoren. Komentator nagađa da bi otvaranjem tih spisa na vidjelo dana mogle izići "neugodne istine" vezane uz proces ujedinjenja njemačkih država.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

List "Suddeutsche Zeitung" pak bivšem njemačkom kancelaru predbacuje da od sebe želi načiniti "mučenika". Komentator tvrdi da se Kohl dvojako odnosi prema Stasijevim spisima, jer se njima za vrijeme svoje vladavine služio za obračun s političkim protivnicima.

Berlinski Upravni sud u srijedu je udovoljio žalbi tzv. Birthlerinog ureda, vladine ustanove koja kontrolira tajnu dokumentaciju DDR-a, koji je tražio poništenje prijašnje presude koja je udovoljila zahtjevu Helmuta Kohla da spisi vezani uz njegovo ime ostanu nedostupni javnosti.

Kohlovi odvjetnici su uložili žalbu na jučerašnju presudu u čime se odgađa njezino stupanje na snagu. Time pravni sukob između Birthlerinog ureda i Helmuta Kohla ulazi u treću godinu, a promatrači drže da bi proces mogao stići do Ustavnog suda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara