Njemački ministar obrane o smanjenju vojnih snaga

NJEMAČKI ministar obrane Peter Struck (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) namjerava drastičnim planovima štednje smanjiti oružane snage, Bundeswehr, te ih prilagoditi novoj funkciji.

Tako će, kako je priopćeno u srijedu, zračne postrojbe (Luftwaffe) biti do 2015. smanjene za gotovo dvije trećine sa sadašnjih 750 borbenih zrakoplova na 260.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jučer je najavljeno zatvaranje 100 vojarni diljem Njemačke a broj vojnika bi sa sadašnjih 285.000 trebao biti smanjen na 250.000. Vojna obveza neće biti ukinuta jer bi zamjena ročnika profesionalnim vojnicima povećala troškove vojnih snaga.

Struck ovim potezima želi do 2015. uštedjeti ukupno 26 milijardi eura. On je izjavio da se Bundeswehr mora prilagoditi novim zadaćama te da se iz jedne obrambene vojske mora pretvoriti u malu ali dobro opremljenu vojnu organizaciju koja može munjevito reagirati na događaje u kriznim žarištima diljem svijeta.

Oporba i lokalni političari su žestoko reagirali na najnovije strukturne promjene Bundeswehra. Gradonačalnici gradova u kojima je planirano zatvaranje vojnih objekata su najavili žestok otpor. Demokršćanska oporba Strucku predbacuje "štednju do uništenja" te nepotrebno koncentriranje na međunarodne akcije nauštrb obrane zemlje. Udruga njemačkih proizvođača oružja upozorila je na moguće zatvaranje radnih mjesta u vojnoj industriji. Koalicijski partner SPD-a stranka Zelenih je zadovoljna najavljenim promjenama ali i dalje ustraje na ukidanju vojne obveze.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara