Njemački ministar obrane za obaranje otetih zrakoplova

NAKON nedjeljnog incidenta s otetom motornom jedrilicom u frankfurtskom zračnom prostoru njemački ministar obrane Peter Struck je zatražio pokretanje procedure za uvođenje zakona koji bi omogućavao obaranje otetih zrakoplova koji prijete rušenjem na civilne objekte.

Za reguliranje procedure prilikom otmice zrakoplova je osnovano i posebno vladino povjerenstvo pod nazivom ´Sigurnost u zračnom prostoru´. Struck je na marginama jednog sastanka vrhovništva Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) u Wiesbadenu, komentirajući frankfurtski incident, izjavio da u slučaju ozbiljnije prijetnje odgovorni moraju raspolagati zakonskim mogućnostima i za krajnja rješenja. On je još dodao da ne priželjkuje da za vrijeme svojeg mandata mora donositi takve odluke.

Sadašnja regulativa za uporabu vojnih zrakoplova nalaže suglasnost njemačkog kancelara, ministra obrane te premijera pogođene savezne pokrajine ali ne precizira postupak u slučaju nesuglasja između odlučujućih čimbenika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su otetu letjelicu u nedjelju od samog ulaska u frankfurtski zračni prostor pratili lovci Luftwaffe, obaranje, kako su priopćile vlasti, nije razmatrano niti u jednom trenutku.

Nedjeljni incident je razvio diskusiju koja je pokazala da njemačke vlasti niti šesnaest mjeseci nakon terorističkih napada 11. rujna nisu usuglasile proceduru u slučaju terorističkih napada. Direktor frankfurtske zračne luke Wilhelm Bender je zatražio strože kontrole uzletišta za sportske zrakoplove što neki stručnjaci smatraju beskorisnim s obzirom na to da manji zrakoplovi mogu uzletjeti i s manjih livada. Bavarski premijer Edmund Stoiber je u ´Frankfurter Allgemeine Zeitungu´ zatražio jasniju regulativu uloge vojnih snaga u borbi protiv terorizma.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara