Njemački ministar unutarnjih poslova želi drastično pooštriti pravo na prosvjede

NJEMAČKI ministar unutarnjih poslova Otto Schily podnio je u ponedjeljak parlamentarnoj radnoj skupini za pravosuđe prijedlog novog zakona o javnom okupljanju prema kojem se planira drastično pooštrenje zakona o javnim okupljanjima i prosvjedima.

Schily novim zakonom želi prije svega postići lakšu zabranu prosvjeda ekstremnih grupacija, posebice neonacista. Cilj novog zakona je i zabrana desničarskih prosvjeda u blizini spomenika žrtvama nacističkog režima. Nacrt zakona izričito spominje zabranu radikalno desnih prosvjeda ispred spomenika žrtvama Holokausta, koji bi za godinu dana trebao biti otkriven u blizini Brandenburških vrata u Berlinu.

Schily novim zakonom želi spriječiti zloupotrebu liberalnog zakona o javnom okupljanju poput prošlogodišnjih prosvjeda neonacista u Berlinu koji su marširali kroz Brandenburška vrata ili prosvjeda podrške palestinskom narodu na kojima su veličani teroristi samoubojice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjedi su do sada mogli biti zabranjeni jedino ako su postojale indicije o opasnosti po javni red i sigurnost. Njemački ministar unutarnjih poslova u dogledno vrijeme želi postići zabranu svih prosvjeda koji, bez obzira na politički predznak, veličaju nasilje i širenja rasne, vjerske ili nacionalne mržnje.

S obzirom da je demokršćanska oporba u nekoliko saveznih pokrajina u prošlosti već pokretala inicijative za pooštrenjem zakona, promatrači drže da bi Schilyjev prijedlog mogao proći kroz parlamentarne instance.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara