Njemački ministar vanjskih poslova: Prijevremeni izbori štetili bi i Britancima i Europskoj uniji

Njemački ministar vanjskih poslova: Prijevremeni izbori štetili bi i Britancima i Europskoj uniji

Foto: Hina

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova Frank Walter Steinmeier izrazio je zabrinutost da će novi izbori, koji bi se u Velikoj Britaniji mogli raspisati najesen ako se ne uspije sastaviti vlada, mogli naštetiti toj otočnoj državi, ali i Europi.

"Daljnja odgađanja nisu poželjna i svakako bi štetila Britancima, ali i nama u Europi", rekao je Steinmeier za online verziju Der Spiegela.

"Britansko gospodarstvo i City (londonski financijski centar) već su reagirali vrlo osjetljivo na rezultat referenduma i mislim da bi se to moglo pojačati ako bude još odgoda", dodao je Steinmeier.

Odluka britanskih glasača na referendumu 23. lipnja da napuste Europsku uniju potresla je svjetska financijska tržišta, prouzročila previranja u britanskoj politici i izazvala zabrinutost oko budućnosti Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dva kandidata s najviše izgleda za nasljeđivanje premijera Davida Camerona kao vođe konzervativaca, ministrica unutarnjih poslova Theresa May i ministar pravosuđa Michael Gove, izjavili su kako se protive prijevremenim izborima.

Cameron, koji je glasače pozvao da glasaju za ostanak u Europskoj uniji, rekao je kako će odstupiti najesen, kad se odabere njegov nasljednik.

Francuski predsjednik Francois Hollande je u četvrtak, uoči sastanka s Cameronom na marginama obljetnice bitke na Sommi, rekao kako se britanska odluka o izlasku iz EU-a ne može odgoditi ili poništiti.

"Biti u Europskoj uniji ima svoje prednosti. I smatram da to Britanci počinju shvaćati, oni koji su bili za Brexit sada ponovno to promišljaju. No odluka je donesena, ona se ne može odgoditi niti poništiti, te se sada treba nositi s posljedicama", rekao je Hollande novinarima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara