Njemački ministar: Zatvaranje naših granica neće riješiti izbjegličku krizu

Njemački ministar: Zatvaranje naših granica neće riješiti izbjegličku krizu

Foto: FAH

ZATVARANJE njemačkih granica neće riješiti izbjegličku krizu u zemlji, izjavio je ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, dok se kancelarka Angela Merkel trudi smiriti pobunu u svojoj koaliciji protiv politike otvorenih vrata.

"Jamčim vam da se (rješenje krize) neće postići zatvaranjem granice", rekao je Steinmeier stranim novinarima, komentirajući izjavu ministra prometa Alexandera Dobrindta da je zatvaranje granica neizbježno.

Steinmeier je dodao da se dugoročno rješenje može postići samo provedbom programa preseljenja izbjeglica diljem Europske unije, zajedničkim naporima u svrhu osiguravanja vanjskih granica EU-a i ispunjavanjem obećanja o 3 milijarde eura pomoći Turskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njegova je izjava uslijedila nakon što je Dobrindt za bavarski dnevnik Muenchner Merkur rekao da Njemačka više ne može pokazivati svijetu "prijateljsko lice" te da ako se ne smanji broj novih izbjeglica u bliskoj budućnosti, Njemačka neće moći izbjeći zatvaranje granica.

Izravno upitan hoće li biti poduzeta ta mjera, Steinmeier je rekao da će Njemačka morati pričekati ishod austrijskih konzultacija o pograničnoj politici prije donošenja odluke. "Moramo čuti što će učiniti Austrijanci", kazao je.

Sve veći otpori prema politici Angele Merkel

Četrdeset i četiri zastupnika iz redova stranke CDU kancelarke Merkel i sestrinske bavarske stranke CSU, poslali su pismo kancelarki u kojemu su izrazili snažno neslaganje s njezinim stajalištem o migraciji i pozvali na povratak "stroge provedbe postojećih zakona", što bi značilo okretanje leđa onima koji žele ući u Njemačku preko treće zemlje koja se smatra sigurnom.

Njemačka je 2015. primila 1,1 milijuna migranata, veliku većinu onih koji su ušli u Europu tijekom prošle godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara