Njemački novinar tužio ministarstvo obrane SRJ

NOVINAR njemačke televizije SAT 1 Hanspeter Schnitzler i njegov prevoditelj Dušan Glišović tužili su Ministarstvo obrane SR Jugoslavije zbog nezakonitog uhićenja za vrijeme bombardiranja NATOa 1999. godine, te zatražili da im se vrati tad oduzeta oprema, dva vozila, kamere i ostala oprema vrijedna 165 tisuća eura, za koju je tadašnja Miloševićeva vlast tvrdila da je uništena u bombardiranju NATOa.

Odvjetnik njemačkog novinara i njegova prevoditelja Đorđe Kalanj u utorak je na konferenciji za novinare objasnio da su oni uhićeni u travnju 1999. godine pod optužbom da su špijuni NATO-a, te su u vojnom zatvoru proveli mjesec dana, a Prvi općinski sud je u svibnju 2002. godine donio presudu na temelju koje je Schnitzleru, zbog bespravnog lišenja slobode, isplaćena odšeta od 80 tisuća dinara, ili oko 1.300 eura, dok parnica koju vodi Glišović još traje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schnitzler i Glišović kazali su na današnjoj konferenciji za novinare da se tad, za posredovanje u njihovu puštanju na slobodu, novinarki njemačkog ´Der Spiegela´ obratio srbijanski biznismen Bogoljub Karić. Nejasno je odakle je Karić doznao za uhićenje, s obzirom da o tome tad nisu izvijestili mediji.

I Schnietzler i Glišović, kao i njihov odvjetnik, izjavili su danas da vjeruju u srbijansko pravosuđe i očekuju pozitivni ishod tužbe protiv Ministarstva obrane SR Jugoslavije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara