Njemački parlament glasao za novi useljenički zakon

NJEMAČKI parlament, Bundestag, u petak je i u drugom proceduralnom postupku prihvatio useljenički zakon koalicijske vlade Gerharda Schredera.

Za zakon su, prema očekivanju, glasali zastupnici vladajuće koalicije socijaldemokrata i zelenih, dok su zastupnici oporbene demokršćanske Unije CDU/CSU bili protiv. Zastupnici Liberala (FDP) su se, iako načelno jesu za donošenje novog useljeničkog zakona, suzdržali od glasanja.

Zakon je nakon odluke Ustavnog suda iz prosinca 2002. godine o neispravnosti glasačkog postupka u gornjem domu parlamenta i tijelu koje zastupa interese saveznih pokrajina Bundestagu, vraćen na početak zakonske procedure. Ustavni sud je time prihvatio tužbu Unije CDU/CSU koja je smatrala da je način na koji je vladajuća koalicija u ožujku 2002. u Bundesratu nadglasala savezne pokrajine u kojima je na vlasti Unija, neustavan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon današnjeg prihvaćanja u Bundestagu rasprava o useljeničkom zakonu će biti ponovno upućena na glasanje u Bundesrat koji mora potvrditi sve odluke Bundestaga koje zadiru u interese saveznih pokrajina. S obzirom da Unija CDU/CSU u Bundesratu raspolaže većinom, očekuje se da će nakon Unijine blokade rasprava biti prebačena u tzv. posredničko povjerenstvo Bundestaga koje će pokušati pronaći kompromis glede zakona.

Unija CDU/CSU traži promjenu 128 točaka zakona. Demokršćani se prije svega protive ukidanju opće zabrane uvoza radne snage iz zemalja koje nisu članice Europske unije. Ova zabrana je na snazi od početka sedamdesetih a socijaldemokratsko-zelena vlada je novim zakonom nastoji poništiti. Na raspravi u Bundestagu koja je prethodila glasanju, ministar unutarnjih poslova Otto Schily (SPD) je još jednom ponovio da bi useljenički zakon po prvi put u povijesti Njemačke regulirao useljavanje i integraciju stranaca u njemačko društvo. On je Uniji istovremeno predbacio "brutalno dezinformiranje"građana kad je u pitanju useljavanje. Predstavnik Kršćansko demokratske stranke (CDU) Wolfgang Bosbach je ponovio stajalište Unije po kojem u trenutku dok je u Njemačkoj 4,5 milijuna nezaposlenih zemlji ne treba nova radna snaga. Neki Unijini političari su proteklih dana međutim najavili kompromise glede kontroverznih pitanja unutar zakona. Savezna Vlada za donošenje useljeničkog zakona uživa podršku gospodarstva i crkava.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara