Njemački predsjednik ispričao se zbog muljaža s kreditom

Foto: AFP

PREDSJEDNIK Njemačke Christian Wulff jučer se njemačkoj javnosti ispričao zbog skandala oko dobivanja kredita i veza s bogatim njemačkim poslovnjakom.

Podsjetimo, prije deset dana otkriveno je kako je Wulff, u vrijeme kad je bio premijer savezne države Donje Saske, posudio od bogatog prijatelja 500.000 eura, a potom je taj privatni zajam pretvorio u bankovni kredit po uvjetima pogodnijim od uobičajenih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Shvatio sam da sam svojim postupkom iziritirao njemačku javnost. Iako je riječ o privatnom financiranju naše obiteljske kuće, mogao sam i trebao izbjeći takve konotacije", kazao je Wulff.

"Trebao sam tada parlamentu Donje Saske reći za svoj kredit. To nije bilo ispravno i zato mi je žao. Sve ono što je zakonito ne mora nužno biti i ispravno", rekao je njemački predsjednik. Njegove muljaže s kreditom mogle bi narušiti i ugled Angele Merkel, jer ga je upravo ona predložila za predsjednika prošle godine.

Wulff je naglasio kako nikad nije zloupotrijebio dužnost u korist prijatelja, te je zamolio Nijemce da mu "vjeruju u budućnosti, jer dolaze teška vremena za zemlju, Europu i svijet". Svejedno ostaje nejasno hoće li Wulff moći zadržati položaj predsjednika u zemlji s nultom tolerancijom za financijske malverzacije od strane političara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara