Njemački predsjednik nakon krvavih napada: Apsolutna sigurnost je nemoguća

Njemački predsjednik nakon krvavih napada: Apsolutna sigurnost je nemoguća

Foto: FAH

NIJEDNA vlada ne može jamčiti svojim građanima punu sigurnost od terorističkih napada, rekao je u nedjelju njemački predsjednik pozivajući na nacionalno jedinstvo kao najbolju obranu nakon napada u kojima je u zadnja dva tjedna u Njemačkoj ubijeno 15 ljudi.

"Nigdje na svijetu nema političara koji mogu dati takva jamstva", rekao je Joachim Gauck, bivši luteranski pastor u komunističkoj Istočnoj Njemačkoj, na memorijalnoj svečanosti za žrtve napada u Muenchenu.

"Što međutim možemo učiniti je nešto na čemu ponovno trebamo raditi, to je savez vladinih tijela i oprez i aktivno civilno društvo. To je najbolja moguća obrana protiv rasta cinične računice nasilnih napadača".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pet odvojenih napada između 18. srpnja i 25. srpnja, od kojih je za dva odgovornost preuzela Islamska država, isto tako su ranjeni desetci ljudi i raspršili su sve iluzije u Njemačkoj da je zemlja imuna na napade poput onih u susjednoj Francuskoj za koje je također preuzela odgovornost Islamska država.

Muenchen je bio poprište najkrvavijeg od njemačkih napada 22. srpnja u kojem je 18-godišnji njemački Iranac ubio devetero ljudi.

Dvojica od napadača u ostalim napadima, sirijski azilant koji se raznio u Ansbachu i izbjeglica iz Pakistana ili Afganistana koji je napao ljude u vlaku u Bavarskoj, imali su veze s islamističkim militantima, kažu dužnosnici. Ubojica iz Muenchena nije imao.

Kritičari kancelarke Angele Merkel za napade okrivljuju njezinu politiku otvorenih vrata za migrante u okviru koje je preko milijun migranata, mnogi od njih bježeći iz Sirije, Afganistana i Iraka, ušlo u Njemačku prošle godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara