NJEMAČKI TENKOVI IPAK IDU U TURSKU

Njemačka namjerava prodati nekoliko stotina rabljenih tenkova tipa Leopard II Turskoj, objavio je u utorak dnevnik "Financial Times Deutschland" pozivajući se na izvore u njemačkom ministarstvu obrane. L

U tu bi svrhu, kako nadalje javlja dnevnik, njemački ministar obrane Peter Struck već "za nekoliko tjedana" trebao otputovati u Ankaru, gdje bi trebao dogovoriti detalje prodaje.

Najavljena prodaja tenkova Turskoj predstavlja obrat u politici vlade Gerharda Schroedera glede prodaje oružja Turskoj. Ista je vlada 1999. Turskoj pokušala prodati 1000 novih tenkova Leopard II u vrijednosti od 7 milijardi eura, ali je projekt propao zbog otpora Zelenih, mlađeg koalicijskog partnera u vladi. Zeleni na čelu s Joschkom Fischerom su izričito odbijali prodaju oružja Turskoj zbog politike Ankare prema kurdskoj manjini. Tadašnji sukob je gotovo doveo do raspada mlade socijaldemokratsko-zelene vlade kancelara Schroedera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na promjenu stajališta prema prodaji oružja vladi u Ankari došlo je nakon pozitivnog izvješća Europske komisije glede stanja ljudskih prava u Turskoj. Potpredsjednik socijaldemokratskog poslaničkog kluba u Bundestagu Gernot Erler smatra da ispunjavanjem uvjeta za početak pregovora s Europskom unijom nestaju i razlozi zabrane izvoza oružja Turskoj.

Kako se nadalje doznaje iz izvješća, Turska razmišlja i o nabavci novih tenkova od muenchenske tvrtke Krauss - Maffei, proizvođača Leoparda II, koji je po ocjeni stručnjaka trenutno najbolji tenk na svijetu.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara