NJEMAČKI USTAVNI SUD O PRISLUŠKIVANJU

Prisluškivanje privatnih prostorija u svakodnevnoj policijskoj praksi predstavlja povredu ljudskog integriteta te je stoga protuustavno, odlučio je u srijedu njemački Savezni ustavni sud u Karlsruheu.

Sud je time djelomično udovoljio tužbi bivše ministrice pravosuđa Sabine Leutheusser Schnarrenberger (Liberalno demokratska stranka FDP) koja je podnijela tužbu protiv promjene Ustava iz 1998. koja je omogućila široku primjenu prisluškivanja privatnih stanova.

Ustavni sud je u današnjoj presudi donio strože temelje budućeg zakona o prisluškivanju. Tako će prisluškivanje privatnih prostorija građana biti moguće samo ako postoji utemeljena sumnja u počinjena kaznena djela za koje je previđena kazna veća od pet godina zatvora.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dosad je bilo moguće prisluškivanje i kod kaznenih djela za koje su predviđene blaže kazne. Isto tako je zabranjeno prisluškivanje razgovora između osumnjičenog i njegova liječnika, odvjetnika ili dušebrižnika ako oni sami nisu osumnjičeni. Ustavni sud je zakonodavnim tijelima postavio rok do kraja lipnja za donošenje nove zakonske regulative o prisluškivanju.

(Hina) xnke ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara