Njemački zeleni protiv njemačkog sudjelovanja u napadu na Irak

STRANKA Zelenih, stranka njemačke vladajuće koalicije, protivi se i dalje bilo kakvom obliku njemačkog učešća u eventualnom napadu na Irak, jedan je od zaključaka kongresa stranke održanog tijekom vikenda.

Novoizabrana predsjednica stranke Angelika Beer tom je prigodom odbacila mogućnost sudjelovanja vojnika Luftwaffe u letovima izviđačkih zrakoplova AWACS.

Zeleni su na svom kongresu isto tako donijeli proglas u kojem se SAD-u, u slučaju napada na Irak bez mandata Ujedinjenih naroda, zabranjuje upotreba baza u Njemačkoj te korištenje njemačkog zračnog prostora.

Prema tvrdnjama ?Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitunga´, SAD su od NATO partnera, pa tako i Njemačke, zatražile stavljanje na raspolaganje zrakoplova i posada AWACS u slučaju napada na Irak.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zrakoplovi AWACS su stacionirani u njemačkoj saveznoj pokrajini Sjeverna Rajna-Vestfalija i trećinu posade čine vojnici Luftwaffe.

Glavni tajnik koalicijskog partnera Zelenih, Socijaldemokratske stranke(SPD), Olaf Scholtz je izjavio da će Njemačka SAD-u staviti na raspolaganje korištenje zračnog prostora i baza u Njemačkoj.

Promatrači drže da bi sukob oko njemačkog stava glede eventualnog napada na Irak mogao izazvati ozbiljnu krizu Schr?derovog kabineta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara