Njemački zeleni: Sazrelo vrijeme za ukidanje vojnog roka

VLADAJUĆA stranka Zelenih drži da će se koalicijska socijaldemokratskozelena vlada Gerharda Schroedera do kraja ovog izbornog razdoblja odlučiti na ukidanje obveze služenja vojnog roka u Njemačkoj, a predsjednik stranke Reinhard Buetikofer izjavio je u ponedjeljak za dnevnik "Neue Osnabruecker zeitung" da je vrijeme za ukidanje vojne obveze "sazrelo".

On smatra "diskriminirajućim" sadašnje stanje po kojemu se, zbog slabijih potreba Bundeswehra, novači samo jedna desetina jednog godišta sposobnog za vojsku.

Veći kolicijski partner u vladi Gerharda Schroedera, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), održala je prošlog vikenda kongres na temu vojne obveze koji je pokazao podijeljenost unutar stranke glede ovog pitanja. Dok ministar obrane Peter Struck i dalje ustrajava na održavanju obvezatnog služenja vojnog roka te tvrdi da profesionalnu vojsku Njemačka sa sadašnjim proračunom nije u stanju financirati, mlađi dio stranačkog vodstva se zalaže za ukidanje vojnog roka. Bivši premijer savezne pokrajine Donja Saska i član predsjedništva SPD-a Sigmar Gabriel smatra da sadašnja vojna obveza zbog nemogućnosti da svi koji to žele dobiju priliku služenja vojnog roka, nije pravedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik "Bundeswehrove udruge", neke vrste sindikata uposlenika u Bundeswehru, Manfred Gertz predlaže služenje vojnog roka po ključu odabira po uzoru na skandinavske zemlje. Time bi Bundeswehr dobio samo one novake koji to zaista žele, smatra Gertz. Oni koji odsluže vojni rok bi zauzvrat dobili prednost prilikom odabira mjesta studija te bi im bile pružene porezne olakšice.

Promatrači procjenjuju da će vlada Gerharda Schroedera s ukidanjem vojne obveze čekati do izborne 2006. godine kako bi im to pitanje poslužilo kao adut u predizbornoj kampanji.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara