NJEMAČKOJ VRAĆENA DUEREROVA SLIKA NESTALA 1945.

Estonski premijer Juhan Parts predao je u ponedjeljak muzeju u sjevernom njemačkom gradu Bremenu sliku Albrechta Duerera "Sveti Ivan Krstitelj", nestalu na kraju Drugog svjetskog rata.

Slika veličine 59x21,7 centimetara vraćena je na mjesto pokraj slike "Sveti Onofrije", od koje je odvojena prije šezdesetak godina.

Direktor muzeja Wulf Herzogenrath izrazio je zadovoljstvo što je Estonija vratila sliku "a da nije zatražila protuuslugu".

Tijekom rata vrednote tog muzeja pohranjene su u Brandenburškom dvorcu, na istoku Njemačke. Duererovu sliku potom je 1945. godine ukrao ruski vojnik, pripovijeda Herzogenrath.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom devedesetih, sliku je zaplijenila estonska carina kad ju je "jedna privatna osoba iz Rusije" pokušala prenijeti na zapad kako bi je prodala na zapadnom tržištu. Potom je slika provela incognito desetak godina u pohrani muzeja Kadriorg u Tallinnu, prije nego ju je u ljeto 2003. identificirao nizozemski stručnjak kao nestalo djelo velikog njemačkog majstora renesanse.

Muzej u Bremenu je ponosan i sretan što ponovno posjeduje to djelo, tim više što je veliki dio njegove zbirke raspršen po čitavom svijetu a veliki dio nije nikad vraćen u Bremen.

(Hina) xbnš ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara