Njujorški guverner odustao od vozačkih dozvola za ilegalne imigrante

NJUJORŠKI demokratski guverner Eliot Spitzer je danas objavio kako odustaje od inicijative kojom bi se ilegalnim imigrantima izdavale vozačke dozvole - iste one koja je izazvala prvi veći gaf u inače besprijekornoj predizbornoj kampanji Hillary Clinton.

Bivša Prva dama koja, inače, zastupa Spitzerovu državu New York u američkom Senatu, je prije nekoliko tjedana u TV-debati demokratskih predsjedničkih kandidata u roku od nekoliko minuta, odgovarajući na različita pitanja, izjavila kako podržava i kako se protivi toj istoj inicijativi.

Spitzer je svoju inicijativu obrazlagao kolapsom imigracijske reforme u Senatu, odnosno nastojanjem da se ilegalnim imigrantima omoguće dobivanje dokumenata temeljem kojih bi mogli dobivati bankovne zajmove, upisivati djecu u školu i tako barem djelomično postati ravnopravni s američkim građanima. Ta je inicijativa uživala veliku podršku u lijevom krilu Demokratske stranke koje je postalo posebno utjecajno nakon prošlogodišnje pobjede na izborima za Kongres.

Međutim, iako New York uživa status jedne od najliberalnijih država u SAD, a sam grad New York jednog od najkozmopolitanskijih i prema imigrantima najotvorenijih mjesta na kugli zemaljskoj, ispostavilo se kako Spitzerovi potencijalni birači nemaju baš previše simpatija prema toj ideji.

U samom gradu New Yorku su sjećanja na 11. rujan previše svježa, te se drži kako bi Spitzerova de facto legalizacija osoba koja u SAD ulaze ilegalno olakšala potencijalnim teroristima boravak u New Yorku u svrhu počinjenja nekog sličnog zlodjela. Ankete su pokazale kako se 58 % stanovnika države, ali i utjecajni njujorški gradonačelnik Michael Bloomberg protive toj inicijativi.

Spitzer je danas izjavio kako povlači prijedlog i to obrazložio time da će najvjerojatnije biti ili oboren na sudu ili biti odbijen od strane državne skupštine. U tom tijelu se nekoliko demokratskih zastupnika priključilo republikancima koji su odranije najavili oštro protivljenje toj inicijativi.

Ovaj je težak udarac za Spitzera, koji je popularnost stekao kao odvjetnik države New York progoneći velike korporacije i koji je prošle godine izabran s rekordnih 69 % glasova. Vjeruje se kako je odustajanjem od inicijative bitno pokvario odnose s hispanoameričkim političarima koji su sve važniji faktor u Demokratskoj stranci u New Yorku.

D.A.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara