Njujorški Met potpisao ugovor o povratu umjetnina Italiji

Njujorški muzej Metropolitan potpisao je ugovor s Italijom o spornom umjetničkom blagu, čime su završeni desetljećima dugi sporovi i otvoren je put za povrat u Italiju umjetnina za koje Rim kaže da su opljačkane. L

Prema ugovoru, Met se obvezao Italiji vratiti nekoliko umjetničkih djela, uključujući 2500 godina staru grčku vazu i komplet od 15 helenističkih srebrnih predmeta, u zamjenu za dugoročnu posudbu umjetnina podjednake ljepote i važnosti.

"Italija je pobijedila a Metropolitan muzej nije izgubio", rekao je talijanski ministar kulture Rocco Buttiglione novinarima.

Pljačkaši su stoljećima pustošili starine u Italiji, a Rim kaže da su neke od njih završile u vitrinama u stranim muzejima, posebice u SAD-u.

Specijalizirani odjel talijanske policije zadužen za kaznena djela povezana s umjetninama i rimsko ministarstvo kulture pokrenuli su agresivnu kampanju prošlih mjeseci radi povrata umjetničkog bogatstva ukradenog nakon 1939. godine kad je Italija uvela zakon koji nalaže da iskopane starine pripadaju državi. Umjetnička djela pronađena ili iskopana nakon tog datuma mogu zemlju napustiti jedino kao posudba.

Direktor Meta Philippe de Montebello kazao je da je muzej odlučio vratiti starine nakon što vidi dokaze, uključujući slike, talijanskih istražitelja.

"Nijedno pojedinačno djelo nije dokaz po sebi, ali kad se uzmu u obzir sva skupa, onda to ukazuje na visoku vjerojatnost da su djela ilegalno iskopana", rekao je Montebello nakon potpisivanja ugovora u Rimu.

Ugovor će, po mišljenju Montebella, "ispraviti brojne greške počinjene u prošlosti".

(Hina) xbnš ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara