Nnezaposlenost u prosincu pala jedan posto u odnosu na studeni

NEZAPOSLENOST u prosincu 2002. godine pala je za jedan posto u odnosu na studeni, te 7,3 posto u odnosu na prosinac 2001., objavio je danas Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ).

Nezaposlenost u prosincu 2002. godine pala je za jedan posto u odnosu na studeni, te 7,3 posto u odnosu na prosinac 2001., objavio je danas Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ).

Na Zavodu je krajem prosinca bilo 366.162 nezaposlenih, što je 3.525 manje nego u studenom i 28.979 manje nego u prosincu godinu dana ranije.

U 2002. godini iz evidencije HZZ-a zaposleno je 147.460 osoba, što je 12,3 posto više nego u 2001. godini.

Najveće smanjenje udjela u nezaposlenosti zabilježeno je kod mlađih dobnih skupina, te kod kvalificiranih i visoko kvalificiranih radnika.

S druge strane, najveće povećanje nezaposlenosti zabilježeno je kod polukvalificiranih i niskokvalificiranih radnika, te žena čiji je udjel u nezaposlenosti povećan s 54,3 posto u 2001. na 56,3 posto u 2002.

Od rujna prošle godine nastavlja se neprekidni pad nezaposlenosti u odnosu na prethodne godine dok je stopa rasta nezaposlenosti u 2002. godini iznosila 2,5 posto, što je najniže u posljednjih sedam godina, izjavila je na konferenciji za novinare ravnateljica HZZ-a Sanja Crnković-Pozaić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pad nezaposlenosti u prosincu je zabilježen u dvadeset županija, najviše u Zagrebu, Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Zagrebačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, dok je porast nezaposlenosti zabilježen samo u Virovitičko-podravskoj županiji.

Najveće smanjenje nezaposlenosti po djelatnostima zabilježeno je u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, građevinarstvu, prerađivačkoj industriji, trgovini i prijevozu.

Podaci HZZ-a pokazuju da je prošloga mjeseca bilo 17.833 novoprijavljenih na Zavodu, dok je iz evidencije zaposlena 8.891 osoba.

Ostalih 12.467 brisano je iz evidencije zbog neredovitog javljanja, nepridržavanja zakonskih odredbi, odjava s evidencije, umirovljenja i slično.

Trend broja prijavljenih potreba za radnicima i dalje se smanjuje jer poslodavce zakon više ne obvezuje da prijavljuju slobodna radna mjesta.

Crnković-Pozaić najavila je za ovu godinu nove poticajne mjere za zapošljavanje invalida, koje će biti predstavljene do kraja mjeseca.

Predviđa se i obrazovanje nezaposlenih za nepoznatog poslodavca kako bi se prejudicirala potražnja za nekim deficitarnim zanimanjima, poput stolara, tesara, zidara, zavarivača, brodomontera i slično, dodala je Crnković-Pozaić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara