Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena za otkrića na području magnetske rezonancije

NOBELOVU nagradu za medicinu za 2003. godinu dobili su Amerikanac Paul Lauterbur i Britanac Peter Mansfield za otkrića na području primjene magnetske rezonancije u medicini.

"Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu ostvarili su velik uspjeh u istraživanju mogućnosti korištenja magnetske rezonancije za prikazivanje različitih struktura što omogućuje bolju sliku čovjekovih unutarnjih organa", ističe se u objašnjenju instituta Karolinska koji dodjeljuje nagradu.

"Ta su otkrića omogućila razvoj suvremene dijagnostičke metode, snimanja magnetskom rezonancijom, što predstavlja velik napredak za medicinu i medicinska istraživanja", dodaje se u objašnjenju.

Snimanje magnetskom rezonancijom (MRI) danas je uobičajena metoda koja se koristi u bolnicama. Godine 2002. u svijetu je bilo približno 22.000 kamera za snimanje magnetskom rezonancijom, obavljeno je više od 60 milijuna pretraga, ističe institut Karolinska.

Samo snimanje magnetskom rezonancijom nije novost: riječ je o korištenju radio valova koje emitira jezgra atoma kad se, nakon ubrzanja uz pomoć snažnoga magnetskog polja, vrati na početnu razinu energije.

Za to su otkriće 1952. Amerikanci Felix Bloch i Edward Mills Purcell dobili Nobelovu nagradu za fiziku. Istraživanja na tom polju donijela su i dvije Nobelove nagrade za kemiju 1991. i 2002.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Otkrića ovogodišnjih dobitnika Nobelove nagrade za medicinu početkom sedamdesetih, omogućila su primjenu magnetske rezonancije u medicini", ističe se u priopćenju instituta Karolinska.

Paul Lauterbur, Amerikanac rođen 1929., otkrio je da se promjenom jačine magnetskog polja može dobiti dvodimenzionalna slika struktura koje se nije moglo snimiti drugim metodama.

Peter Mansfield, Britanac rođen 1933., usavršio je postupak: otkrio je način matematičke analize signala i tako omogućio usavršavanje postupka snimanja. Također je pokazao da se snimak može dobiti iznimno brzo.

Snimanje magnetskom rezonancijom primjenjivo je u medicini jer voda čini dvije trećine ljudskoga tijela. Tkiva i organi sadrže različitu količinu vode. U mnogim patološkim procesima mijenja se sadržaj vode, a to se vidi na snimci magnetskom rezonancijom.

Magnetska rezonancija omogućuje precizno snimanje unutarnjih organa bez kirurškog zahvata i vrlo je bitna za dijagnozu, liječenje i praćenje bolesnika nakon liječenja.

Danas se snimanje magnetskom rezonancijom koristi za ispitivanje gotovo svih organa u tijelu, a može zamijeniti bolnije i opasnije metode. Posebno je korisna za snimanje mozga i leđne moždine te u dijagnosticiranju multiple skleroze, a može zamijeniti i artroskopiju.

Snimanje magnetskom rezonancijom vrlo je bitno u dijagnosticiranju i liječenju raka jer snimke mogu točno pokazati granice tumora što omogućuje precizniji kirurški zahvat i liječenje zračenjem, ističe se u priopćenju instituta Karolinska.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara