Nobelovac ide u drugi krug predsjedničkih izbora u Istočnom Timoru

JOSE MANUEL RAMOS HORTA, 57-godišnji premijer Istočnog Timora i dobitnik Nobelove nagrade za mir, će, suprotno očekivanjima, morati ići u drugi krug predsjedničkih izbora u toj mladoj australazijskoj državi.

Horta, poznat kao borac za slobodu Istočnog Timora od višedesetljetne indonežanske okupacije, se još uvijek smatra favoritom, ali mu mnogi stanovnici zamjeraju to što je prošle godine pristao na australsku vojnu intervenciju te hvatanje odmetnutog, ali popularnog bojnika Alfreda Reinhaldoa.

Horta, koji se natjecao kao nezavisni kandidat, prema prvim djelomičnim i neslužbenim rezultatima je dobio oko 35 % glasova.

Još je nejasno hoće li u drugi krug ući Fernando de Araujo, kandidat oporbene Demokratske stranke, ili Francisco Guteres Lu-Olo, kandidat vladajuće stranke "Freitlin".

Istočni Timor je sve do 1975. godine bio portugalska kolonija da bi ubrzo nakon proglašenja nezavisnosti bio napadnut i anektiran od Indonezije. Indonežanska vlast je brutalno gušila pokret za nezavisnost te joj se pripisuje oko 250.000 mrtvih.

Indonezija se Istočnog Timora odrekla tek 1999. godine pod međunarodnim pritiskom te dozvolila referendum o nezavisnosti. Nakon trogodišnje UN-ove uprave Istočni Timor je stekao nezavisnost 2002. godine.

Mlada država je, međutim, vrlo brzo zapala u ozbiljne ekonomske probleme i političku krizu. Ona je eskalirala kada su se prošle godine pobunili vojnici zbog neisplaćenih plaća te izazvali kaos u glavnom gradu Diliju. Situacija je smirena tek s dolaskom australskih mirovnjaka, ali su vođe pobune još u bijegu.

D.A.Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara