Nobilo: Potrebna što veća koordinacija hrvatske vanjske politike

HRVATSKA će iduće godine podnijeti kandidaturu za ulazak u Europsku uniju i stoga treba što je više moguće koordinirati vanjsku politiku i postići međustranački konsenzus, izjavio je u srijedu u Zagrebu pomoćnik hrvatskog ministra vanjskih poslova Mario Nobilo na sjednici saborskog Odbora za međuparlamentarnu suradnju.

Nobilo, koji je nazočio sjednici kao gost, istaknuo je da se u svim međuparlamentarnim kontaktima treba tražiti potpora za kandidaturu RH za prijem u članstvo Europske unije.

Također je rekao da je za sve međunarodne ambicije bitna potpora susjeda, što znači da Hrvatska treba i dalje razvijati regionalnu suradnju i rješavati probleme u regiji bez nečijeg tutorstva, kao što je pokazala na pitanju reguliranja pravnog statusa Save kao međunarodnog plovnog puta i pitanju Prevlake.

Cilj je, kako je dalje rekao, da Hrvatska izađe iz kategorije zemalja koje su stalno pod nadzorom i da uđe u skupinu zemalja koje imaju pravo pristupa fondovima za prilagodbu Europskoj uniji.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelji izaslanstava u Parlamentarnoj skupštini VE-a, Parlamentarnoj skupštini OESS-a, Interparlamentarnoj uniji (IPU), Parlamentarnoj skupštini NATO-a i Parlamentarnoj skupštini SEI-a izvijestili su Odbor za međuparlamentarnu suradnju o svojim dosadašnjim aktivnostima u ovoj godini.

Tako je Zdravko Tomac, koji predvodi saborsko izaslanstvo u Parlamentarnoj skupštini OESS-a, istaknuo kako OESS u posljednje dvije godine nikada nije tretirao Hrvatsku kao zemlju problem. Zlatko Mateša, član izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, rekao je da je izaslanstvo postiglo da se na Parlamentarnoj skupštini održanoj u studenom u Istanbulu prepravi dio izvješća Pododbora za središnju i istočnu Europu koje se odnosi na Hrvatsku, a koje je bilo nekorektno i nije odražavalo stvarno stanje.

Prema njegovim riječima, izaslanstvo je pokušalo razbiti određene predrasude glede Hrvatske i zauzeti aktivan pristup kako bi što je prije moguće ušli u članstvo NATO-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara