Nobilo: U Vukovaru je bilo masovnih likvidacija srpskih civila

ZAGREBAČKI odvjetnik Anto Nobilo ustvrdio je u razgovoru s novinarima da su se masovna ubojstva srpskih civila događala i u drugim dijelovima Hrvatske za vrijeme rata, a slučaj Glavaš, tvrdi Nobilo, tempiran je jer je "osječki šerif" u svađi s vladajućima.

Nobilo ističe kako su likvidacije u Vukovaru bile masovnije od onih u Osijeku, što su mu potvrdile i mnoge udovice i majke ubijenih vukovarskih Srba.

"Istinski zainteresirano pravosuđe obuhvatilo bi sva takva događanja iz 1991. godine, a ne samo Osijek. Siguran sam da je taj slučaj politički tempiran, jer zašto, primjerice, nitko ne istražuje Sisak?"- kazao je Nobilo.

Zagrebački odvjetnik u svom je iskazu javnost podsjetio i na činjenicu kako je Josip Boljkovac svjedočio o zločinima, Josip Reihl - Kir im se suprostavio, dok su Tuđman i Šušak za zločine, pak, znali cijelo vrijeme.

"To sugerira da su zločini proizvod Tuđmanova režima. Tadašnji državni vrh za njih je odgovoran politički, a možda i kazneno-pravno." - istaknuo je Nobilo u razgovoru za Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njemu bi se cijeli slučaj Osijek mogao rasvijetliti pravnim pojmom zvanim "krug zatvorenih indicija". Taj pojam Glavašu pripisuje potpunu odgovornost za zločine, jer je jedini kontrolirao sustav, te bi zbog toga trebao odgovarati kao neposredni počinitelj.

Nobilo tvrdi kako Mladen Bajić nije jedini odgovoran za učinkovitost istrage, već u tome sudjeluje Vlada, kao i policija.

"Nipošto nije dobro javno voditi istragu. Svjedoci moraju ostati potpuno tajni, jer ih se samo tako može zaštiti." - izjavio je Nobilo o aktivnoj uključenosti Žarka Puhovskog u slučaju Osijek.

Pritom je naglasio kako može razumjeti javni istup svjedoka Krunoslava Fehira nakon što ga je otac prokazao, no siguran je da će nepodudarnosti u njegovim javnim svjedočenjima vrlo vjerojatno biti komplikacija na suđenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara