NOĆAS SE MOGLA PRATITI POMRČINA MJESECA

Noćas smo mogli pratiti drugu ovogodišnju pomrčinu Mjeseca, koja je za stanovnike Hrvatske bila znatno povoljnija za praćenje od one koja se dogodila 16. svibnja.

Prema objavljenom na web stranici Astronomske sekcije Fizikalnog društva Split, središnji dio pomrčine, prolazak Mjeseca kroz sjenu, trajao je samo 25 minuta, od 3 sata i 6 minuta do 3 sata i 31 minute.

Pomrčina je počela još sinoć u 23,15 sata, ulaskom Mjeseca u zemljinu polusjenu, a završit će u 5,22 sati, kada Mjesec potpuno izlazi iz polusjene.

Cijelu pomrčinu Mjeseca mogli su pratiti stanovnici Europe, većeg dijela Afrike, te istočnih dijelova Sjeverne i Južne Amerike.

Tijekom potpune pomrčine Mjesec zbog loma svjetlosti u zemljinoj atmosferi nikad ne pada u potpuni mrak. Ovisno o tome koliko je duboko u zemlijnoj sjeni te o uvjetima u zemljinoj atmosferi, boja koju Mjesec može poprimiti kreće se od narančaste, preko krvavo crvene, pa sve do tamno smeđe ili tamno sive, napominje se u tekstu na web stranici Astronomske sekcije Fizikalnog društva Split.

Astronomska sekcija ističe da će se sljedeće godine dogoditi još dvije pomrčine Mjeseca, prva 4. svibnja, a druga 28. listopada 2004.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara