Norac: Moja brigada vodila se humanim, kršćanskim i patriotskim načelima

"NIJE točno da sam bio zapovjednik cijele akcije, ja sam bio samo zapovjednik 9. gardijske brigade, kojoj je za akciju pridodana izvidnička satnija, topnička bitnica i dva voda domobrana mlađih godišta", kazao je umirovljeni general Mirko Norac danas iznoseći svoju obranu.

Ovim je riječima na današnjem ročištu za ratni zločin u akciji Medački džep '93. Norac odbacio prvu točku optužnice, a zatim je prešao na ostale.

"Sektor 1 nikada nije zamišljen niti osnovan. To je bio jedan od prijedloga. Nisam nikad dobio usmenu ili pismenu zapovijed o osnivanju Sektora 1", očekivano se usprotivio tvrdnji tužitelja, izjavljujući kako je Sektor 1 zamišljen samo kao "istureno zapovjedno mjesto 9. brigade".

Kaže i kako nije istina da je izdao ijednu zapovijed MUP-u. Nije točno, tvrdi Norac da pripadnici vojnih snaga pod njegovom odgovornošću nisu upoznati s Međunarodnim ratnim pravom, ponašanju prema zatvorenicima, civilima, ranjenicima i imovini. Navodi da su svi niži časnici prošli kroz Vojno sveučilište, kroz seminare i tečajeve u satnijama.

Dvostruka linija zapovijedanja i izvješćivanje

Nije točno, kaže Norac, da nije bio uspostavljen sustav vođenja i zapovijedanja. To je bilo uspostavljeno na temelju Zakona o oružanim snaga, a funkcioniralo je svim, a osobito u 9. brigadi kojom je on zapovijedao, kaže Norac. Odbacuje i da nije bilo sustava izvješćivanja.

"Dva puta dnevno išla su izvješća, u 6 ujutro i u 20 sati. Bilo je pet točaka po kojima se izvješćivalo, a izvanredni događaji i ekscesi su se slali odmah. Prema tim izvješćima tijekom akcije nije bilo nikakvih nepravilnosti", kaže Norac, dodajući "mene niti jedan zapovjednik nije izvijestio o nikakvim nepravilnostima."

Pljačke i ubojstva

Norac kaže da je kao zapovjednik 9. brigade dobio desetinu vojne policije, a da se spriječi bilo koja nepravilnost, oni su bili dužni izvijestiti ga što se događa na tri punkta gdje su bili raspoređeni. Iako je bilo šumskih putova, kaže umirovljeni general, učinjeno je sve kako bi se izvršila kontrola osoba i roba koje su ulazile i izlazile s područja pod njegovim zapovjedništvom.

"Nije istina da sam pristao na smrtno stradavanje civila i uništavanje imovine. Kada sam dobio zapovijed za napad, ona je sadržavala i topničku pripremu napada po svim taktičkim načelima kopnene vojske, jer da sam išao bez pripreme više bi pripadnika Hrvatske vojske poginulo, a akcija bi bila dovedena u pitanje. Nije točno da je kod topničke pripreme napada da je stradalo svih pet osoba i da su bili civili", kaže Norac, dodajući da nisu bili niti u pojasu odgovornosti njegove gardijske brigade, nego specijalne policije. Usmenu je zapovijed, kaže, o nužnosti topničke pripreme dobio usmeno od Rahima Ademija.

"Nisam komunicirao s UN-om"

Kaže i kako nije točno da je utvrđena lokacija uništenih kuća i ubijenih civila, niti da je bio obaviješten od strane UN-a o ubijanju civila i uništavanju njihove imovine.

"Sve pregovore s UN-om vodio je brigadir Mesić, časnik za vezu zbornog područja", kazao je Norac. "Nisam ni znao, niti pripremao povlačenje snaga, ni pregovarao s UN-om, niti su oni posvjedočili da su me obavještavali. Pregovore je vodio isključivo brigadir Ademi, a ja sam izvršavao zapovjedi", kaže Norac.

Kaže i da nije znao, niti je trebao znati, niti je bilo pod njegovom zapovjedi, tretiranje ratnih zarobljenika.

"Vidi se tko je zarobio, gdje ih je zarobio, kome je predao i kome je predana dokumentacija", kaže Norac.

Medački džep počeo kad i Krbavska bitka

Norac je ispričao da je akcija Medački džep '93, počela ranije nego što se on nadao, a da su se tako dogovorili Ademi, Janko Bobetko i Mladen Markač.

"Tražio sam odgodu zbog pripreme, ali oni su dogovorili 9. rujna, jer je tada bila bitka na Krbavskom polju", ispričao je Norac.

"Gorilo je nebo i zemlja"

Norac je u nekoliko navrata opisivao napade civila na njegovu vojsku. Pričajući o brifinzima njegovih vojnika prepričao je što je čuo od jednog zapovjednika, o incidentu koji se dogodio 10. rujna kod Debele Glave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedan je stariji gospodin, 65 do 70 godina, u civilu, izašao iz šume i digao ruke. Kad je došao na 30 metara od vojnika, izvadio je pištolj pucajući prema njima. I normalno da su ga oni, riješili, lišili života", ispričao je Norac. Kaže i kako je civil ranio jednu liječnicu. Ona se, priča Norac, brinula za ranjene nakon što je sanitetsko vozilo naletjelo na minu.

Kaže da su na početku akcije Gospić i okolna sela bili pod snažnom neprijateljskom vatrom, i da su tada ispaljene stotine projektila, pa je pogođena i vojarna i bolnica, ali i drugi objekti. Njegovi vojnici nisu utrošili ni desetinu streljiva na njih, iako su streljivo imali, a i znali su gdje im se nalazi zapovjedništvo, tvrdi optuženi general.

"Gorilo je i nebo i zemlja", kazao je Norac.

Kanađani zbog svoje bahatosti i neopreznosti ulazili u minska polja

Norac je kazao da "nikakvog krvavog sukoba između kanadskih snaga i 9.brigade nije bilo", ali da su bila dva incidenta kada su Kanađani upali vozilima na minska polja.

"Neopreznost i bahatost koju su pokazivali prema hrvatskim vojnicima otjerali su ih u minska polja", kazao je Norac, te nastavio: "Deveta brigada je intervenirala i spasila ih. Ulazili su za njima u minsko polje. I umjesto da im odaju priznanje, oni njih optužuju da su pucali po njima", kaže Norac o Kanadskom bataljunu. Izjavio je kako to ne može shvatiti ni kao vojnik, ni kao čovjek,  jer je njegova brigada uvijek postupala 'iz humanih, ljudskih , kršćanskih i patriotskih pobuda'", rekao Norac.

Norac je time završio ovaj dio iznošenja svoje obrane, nakon čega daje primjedbe na Ademijev iskaz.

"Nisam imao nikakvu komunikaciju sa Zagrebom i Gojkom Šuškom"

Norac je rekao da je zapovijed za akciju napismeno vidio prvi puta kada su mu ih predočili haški istražitelji. Prema takvoj zapovijedi ne bi ni išao u napad, kaže, pošto je bila površno i loše napisana.

Tvrdi da u Hotelu Velebno nije bilo nikakvog službenog sastanka i brifiranja nego da se radilo o svečanosti, gdje se objašnjavalo zbog čega je povlačenje nužno. Opovrgava Ademijevu tvrdnju da je sam govorio o nepravilnostima u akciji.

"Nisam izgovorio ništa od toga, jer ako sam rekao išta, onda je to bilo 'To moji vojnici nisu napravili'", kaže Norac.

"Nije istina da sam imao ikakvu komunikaciju sa Zagrebom i Gojkom Šuškom. U potpunosti sam poštovao zapovijedanje, a moj jedini i neposredni zapovjednik je bio Ademi", kaže Norac.

"Nisam čuo da bivše pripadnike JNA zovu 'komunjarama'"

Kaže da nikad nije čuo da netko naziva bivše časnike JNA "komunjarama". Naglašava da 9. brigada nije radila "distinkcije" između bivših kadrova JNA i svojih.  Pohvalio se time što je u njegovim redovima bilo nekoliko časnika proizišlih iz JNA, koji su osim Vojne akademije imali i diplome fakulteta, a podsjetio je i da mu je topnik bio Agim Ceku, bivši kosovski premijer. No, bilo ih je i nesposobnih, pa su njegovi vojnici, kaže Norac, od takvih bili i mlađi, progresivniji i pametniji.

Češnjaj i Brlečić - patološki ambiciozni, ljubomorni, kukavice

Časnike Izidora Češnjaja i Rodolfa Brlečića koji su svjedočili o dvostrukoj liniji zapovijedanja, Norac je "nakitio" epitetima kao što su "patološki ambiciozni", "ljubomorni", "kukavice".

Za Češnjaja tvrdi da je nagrađen iako je 1991. zbog njega Gospić bio pred padom. Kazao je i da bi ovaj svaki puta kada bi padale granate dobivao osip, jer bi se zavlačio u podrum.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak, a Norac kaže da će "apsolutno odgovarati na pitanja" Tužiteljstva te pitanja obrane prvooptuženog Rahima Ademija.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara