Norac nezakonito dva tjedna na godišnjem odmoru?

Norac nezakonito dva tjedna na godišnjem odmoru?

UPRAVA za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa protivno zakonima omogućila je Mirku Norcu, osuđenom za ratne zločine nad srpskim civilima u Gospiću 1991. godine, te za ratni zločin u Medačkom džepu 1993. godine, da dva tjedna provede na godišnjem odmoru, piše Jutarnji list. Tako je, umjesto u pritvoru, Norac trenutno u rodnome Sinju, gdje uživa u društvu obitelji i prijatelja.

Norac je za ratni zločin osuđen na 12 godina zatvora, a izdržao je više od sedam. Kako je odslužio više od polovice kazne, pripadale su mu pogodnosti izlaska na slobodne vikende.

No, prije nekoliko mjeseci Norac je osuđen na sedam godina zatvora zbog zločina u Medačkom džepu. Budući da ta presuda još nije pravomoćna, Norac je u statusu pritvorenika sve dok Vrhovni sud ne potvrdi, preinači ili ukine tu kaznu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo zbog toga pritvorenik Norac, bez obzira na stečena prava u odnosu na raniju kaznu, u zatvoru ne bi smio uživati nikakve pogodnosti, potvrdilo je za Jutarnji list više kaznenopravnih stručnjaka, no Uprava za zatvorski sustav u slučaju Mirka Norca je napravila iznimku.

Odvjetnik Mirka Norca, Vlatko Nuić, potvrdio je da se njegov branjenik nalazi na dvotjednom dopustu iz zatvora.  Nuić tvrdi da Norac ne može imati status pritvorenika, ali Vrhovni sud je potvrdio njegov status pritvorenika, što Uprava za zatvore ignorira. Iz Uprave za zatvorski sustav poručuju kako Norac nema status pritvorenika, već odslužuje kaznu zatvora pa, kao i svi ostali zatvorenici, nakon 11 mjeseci rada, ima pravo na godišnji.

D.M.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara