NORDIJSKI MINISTRI NUDE SURADNJU ZEMLJAMA JI EUROPE

Ministri obrane pet nordijskih zemalja objavili su u četvrtak planove o suradnji na području obrane koju će ponuditi nekim zemljama jugoistočne Europe, s ciljem postizanje mira i stabilnosti u toj regiji.

Danska, Finska, Island, Norveška i Švedska ranije su poduprle napore čiji je cilj bio jačanje demokracije u baltičkim zemljama nakon raspada SSSR-a. Estonija, Latvija i Litva nedavno su se pridružile NATO-au i EU-u.

Potpora balkanskim zemljama ostvarivat će se u najvećoj mogućoj mjeri u skladu s programima NATO-a i EU-a, izvijestilo je dansko ministarstvo obrane. Sastanak se održava u danskome gradu Soenderborgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nordijska ponuda odnosi se na Hrvatsku, BiH, Albaniju, Makedoniju te Srbiju Crnu Goru. Sastanku ministara obrane spomenutih pet nordijskih zemalja prisustvuje srpskocrnogorski ministar obrane Prvoslav Davinić.

Cilj inicijative koja će se provoditi pod nazivom "Inicijativa nordijskih zemajla za regionalnu suradnju na području obrane" jest "stvoriti prostor u kojemu će nordijske zemlje moći djelovati na razvoju i koordinaciji aktivnosti kada je riječ o pitanjima obrane na teritoriju balkanskih zemalja da bi se ondje postigli mir i stabilnost", stoji u priopćenju danskog ministarstva obrane.

(Hina) xmh ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara