Norijada u Zagrebu protiče dobro, u Osijeku maturanti otplesali quadrillu

OVODOGIŠNJA tradicionalna ulična povorka maturanata, "norijada" za razliku od prijašnjih godina protiče dobro i tek uz manje izgrede, izvijestila je policijska uprava zagrebačka.

"Jedna je od Norijada koja zasad prolazi s najmanje izgreda pa policija do 13 sati nije trebala intervenirati", rekao je Hini operativni analitičar policijske uprave zagrebačke Davor Tor.

Trg bana Jelačića na kojem su se maturanti počeli okupljati od 11 sati već je pola sata nakon njihova odlaska u 12,30 sati bio očišćen, a tramvaji pušteni u promet. "Ove godine čak nije bilo ni pretjeranog kupanja u Manduševcu", rekao je Tor.

Zabilježeno je pet oštećenja tramvaja, nekoliko slučajeva prekomjernog konzumiranja alkohola radi čega je troje maturanata u pijanom stanju odvedeno u bolnicu, oštećenje jednog semafora i tučnjava između trojice maturanata.

Policija je odvela u postaju devetero maturanata, koji su se zatekli u oštećenom tramvaju u Maksimirskoj ulici.

Tramvaji su oštećeni uglavnom izbijanjem stakala radi gužve, a tri su ubrzo vraćena u promet, kazao je Tor.

Dodao je da je ove godine primijećeno dosta nastavnika koji su s učenicima išli na Jarun, gdje je oko 14 sati počela njihova središnja zabava. Upozorenja nastavnika maturantima da ih snima policija i da neće proći nekažnjeno ako budu sudjelovali u izgredima utjecalo je na smanjene izgreda, smatraju u policiji.

Zagrebačka policija najavila je sredinom tjedna da će zbog mogućih uništavanja imovine i nereda snimati "norijadu".

Osječki maturanti otplesali quadrillu

Osijek je jedini grad u Hrvatskoj čiji su maturanti danas u podne, u isto vrijeme kada i drugi njihovi vršnjaci u Sloveniji, Mađarskoj, Austriji te Srbiji i Crnoj Gori, otplesali dvorski ples quadrillu, čime su obilježili završetak srednjoškolskog obrazovanja.

U Kapucinskoj ulici u središtu Osijeka oko 900 maturanata, odjevenih u crne i narančaste majice i s kišobranom kao rekvizitom, dočaralo je francuski dvorski ples izvođenjem četiriju zadanih slika uz još jednu koju su sami kreirali. Ples je vodio ceremonijal-majstor koji se nalazio na balkonu obližnjeg hotela Royal, a slika iz Osijeka vidjet će se i u drugim europskim gradovima u kojima su maturanti danas otplesali quadrillu.

Osječki maturanti ujedno konkuriraju za obaranje rekorda u broju sudionika plesača quadrille.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara