Nosioci hemofilije imaju niži faktor rizika od srčanih bolesti

ŽENE koje su prenose hemofiliju imaju smanjeni rizik od srčanih bolesti, objavili su u petak nizozemski znanstvenici.

Hemofilija je nasljedni krvni poremećaj u kojemu nedostaje važan čimbenik koji omogućava zgrušavanje krvi.

Bolest obično pogađa muškarce ali se nasljeđuje od majke, koja također može imati smanjenu mogućnost zgrušavanja krvi, premda ne u tolikoj mjeri kao oni koji pate od hemofilije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U istraživanju u Nizozemskoj proučavalo se 1.012 žena čiji sinovi imaju hemofiliju kako bi provjerili ima li njihova blago smanjena mogućnost zgrušavanja krvi zaštitni učinak protiv srčanih bolesti.

"Rezultati tog istraživanja pokazuju da blago smanjenje koagulacije krvi koje imaju nositelji hemofilije utječe na rizik od srčanog udara", rekao je profesor Fritz Rosendaal, iz leidenskog svučilišnog medicinskog centra, u izvješću objavljenom u stručnom medicinskom časopisu.

Istraživači su pronašli da nositeljice hemofilije imaju 36 posto niži rizik od srčanih bolesti od drugih žena i da je njihova cjelokupna stopa smrtnosti od srčanih bolesti 22 posto niža.

Rosendaal je rekao da ponovno stavljanje u žarište pozornosti uloge zgrušavanja krvi u razvoju srčanih bolesti može pridonijeti u sprečavanju te opake bolesti, jedne od najvećih ubojica na svijetu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara