Nova američka strategija borbe protiv terorizma

AMERIČKA strategija borbe protiv terorizma zahtijeva izravnu i stalnu akciju protiv terorističkih organizacija kako bi ih se prvo dezorganiziralo, potom degradilo i konačno uništilo, predviđa nova Nacionalna strategija za borbu protiv terorizma koju su Sjedinjene Države objavile u petak.

´Što češće i nemilosrdnije udarimo na teroriste na svim frontama, rabeći sva sredstva državničke vještine, to učinkovitiji ćemo biti´, stoji u novoj strategiji koju je je objavilo američko Vijeće nacionalne sigurnosti.

´Sjedinjene Države sa svojom jedinstvenom sposobnošću da grade partnerstvo i projiciraju moć, će predvoditi borbu protiv terorističkih organizacija globalnog dometa. Udarajući stalno i osiguravajući da teroristi nemaju mjesta za skrivanje, suzit ćemo njihov doseg i smanjiti sposobnosti ovih organizacija´, kaže strategija.

Nova Strategija za borbu protiv terorizma obrađuje III dio Američke strategije nacionalne sigurnosti objavljene prošle godine, tumačeći američku potrebu da uništi terorističke organizacije, dobije rat ideja i ojača američku sigurnost u zemlji i inozemstvu.

Nacionalna strategija domovinske sigurnosti, još jedan element Strategije nacionalne sigurnosti, bavi se spriječavanjem napada u Sjedinjenim Državama, dok se Strategija borbe protiv terorizma usmjerava na otkrivanje i ukidanje prijetnji prije nego dosegnu američko tlo, kaže izvješće.

Administracija predsjednika Georgea W. Busha također je dodala Strategiji nacionalne sigurnosti i Nacionalnu strategiju borbe protiv oružja masovnog uništavanja, i dodat će i strategije zaštite cyberspacea i najvažnijih infrastruktura kao i borbu protiv trgovine drogama.

Strategija borbe protiv terorizma kaže da države koje štite terorizam mogu biti obuzdane političkim pritiscima i ekonomskim sankcijama, ali da su te taktike uvelike neučinkovite protiv terorističkih organizacija i terorista pojedinaca.

Prvi korak borbe, kaže Strategija, je identificirati teroriste, locirati njihova skloništa i uništiti njihove mogućnosti planiranja i djelovanja.

´Ne možemo čekati da teroristi napadnu i onda odgovoriti´, kaže Strategija. ´Sjedinjene Države i njezini partneri će dezorganizirati i degradirati mogućnost terorista da djeluju, i prinuditi pomagače terorizma da prestanu i odustanu´.

Strategija također kaže da je jedan od prioriteta Sjedinjenih Država spriječiti terorističke organizacije da dođu do tehnologija, posebice takvih koje mogu imati udjela u izradi oružja masovnog uništavanja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara