Nova austrijska vlada položila prisegu

NOVA austrijska koalicijska vlada, sastavljena od Narodne (OeVP) i Slobodarske (SPO-e) stranke, u petak je u Hofburgu položila prisegu pred austrijskim predsjednikom Thomasom Klestilom.

Austrijski predsjednik zaželio je novoj vladi puno uspjeha u radu. Nova austrijska vlada sastoji se od 9 ministara i 3 državna tajnika iz Narodne stranke te tri ministra i 3 državna tajnika iz Slobodarske stranke, što znači da u odnosu na bivšu vladu ima dva državna tajnika više.

Austrijski kancelar dr. Wolfgang Schuessel izjavio je kako je Austrija bila i ostala u dobrim rukama te da ga s novim vicekancelarom Herbertom Hauptom povezuje dobro partnerstvo u radu i da će to partnerstvo nastaviti.

Vicekancelar Herbert Haupt naglasio je da Slobodarska stranka pouzdani partner Narodnoj stranci u novoj saveznoj koalicijskoj vladi i izrazio je nadu da će ova vlada biti stabilna sve četiri buduće godine.

Bivša austrijska vlada koju je bila također sačinjavala Narodna i Slobdarska stranka izdržala je 3,5 godine, a nakon toga su raspisani parlamentarni izbori koji su održani 24. studenog 2002. Nešto više od tri mjeseca trajali su pregovori s parlamentarnim strankama dok u petak nije postignuto suglasje Narodne i Slobodarske stranke o sastavu nove austrijske koalicijske vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara