Nova Baxterova afera; u vrećicama za krv sumnjive tvari

Nova Baxterova afera; u vrećicama za krv sumnjive tvari

ZBOG još uvijek nerazjašnjene bijele tvari u uskladištenoj krvi američke države Georgia i Južna Carolina u petak su potpuno obustavile opracije i transfuzije krvi. Stručnjaci tvrde da su Baxterove vrećice koje se upotrebljavaju u Hrvatskoj ispravne.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) testirala je 4000 vrećica s krvlju od kojih je 110 sadržavalo misterioznu supstancu, piše "Jutarnji list". Budući da su bijele čestice, vidljive golim okom, pronađene i u praznim vrećicama za krv i krvnu plazmu, isključena je mogućnost da je krv prije pakiranja bila zagađena.

Baxterovi znastvenici objavili su rezultate ispitivanja koji su pokazali da se radi o ugrušcima krvnih vlakana koji sadrže leukocite i trombocite, a zgrušavanje i agregacija normalne su funkcije krvi.

Testiranje koje je proveo američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti do danas nije dokazalo da se radi o infekcioznom materijalu, no istraživanja se nastavljaju.

FBI je isključio mogućnost da se radi o terorističkom činu.

Hrvatska kao i veći dio Europe koristi Baxterove vrećice za krv i krvne pripravke. Dr. Metila Balija, Voditeljica službe za transfuziju Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu,  izjavila je za "Jutarnji list" da nema mjesta za paniku. Kaže da se većice koje se koriste u Hrvatskoj proizvode u pogonu u Francuskoj, te da do sada nije bilo nikakvih problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rigorozna kontrola krvi

Dr. Balija naglašava da je kontrola krvi i krvnih pripravaka u Hrvatskoj vrlo rigorozna. U Zavodu se kontrolira svaka vrećica prije nego što se uskladišti, a ponovo se kontrolira kada se treba uzeti krv od dobrovoljnog davatelja.

Nakon što se vrećica napuni, kontrolira se boja i volumen, potom se kontrolira nakon odvajanja trombocita, leukocita, eritrocita i plazme, te prije nego što se preda bolnicama. U bolnica se obavlja još jedna viziualna kontrola prije nego krv stigne pacijentu.

Zavod za transfuziju: Sva prikupljena krv u hrvatskoj sigurna

U povodu vijesti o povlačenju Baxterovih vrećica za krv iz uporabe u nekim državama SADa, ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu Irena Jukić izjavila je danas da je sva prikupljena krv u Hrvatskoj sigurna, te da se provode višestruke kontrole vrećica za krv i krvnih pripravaka.

Jukić ističe da je Zavod odmah po saznanju za povlačenje vrećica iz uporabe u nekim američkim državama od dobavljača Baxterovih vrećica u Hrvatskoj zatražio ispitivanje navoda o neispravnosti vrećica.

Također se provode višestruke kontrole vrećica za krv te pripravaka proizvedenih njihovom primjenom. Iako nije uočena nikakva nepravilnost, u Zavodu su radi predostrožnosti uvedene pojačane mjere kontrole ulaznih materijala i proizvoda.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara