NOVA DIVOVSKA BAZILIKA PRED OTVARANJEM U SAN GIOVANNIJU ROTONDU

Nova divovska bazilika u San Giovanniju Rotondu, u jugoističnoj Italiji (pokrajina Apulija), koja će brojem mjesta biti takmac rimskoj bazilici Sv. Petra, pred završetkom je i proteklog je vikenda nakratko otvorila vrata javnosti, priopćio je u ponedjeljak naručitelj radova. L

U novoj crkvi, koja ima oblik školjke, a počela se graditi u svibnju 1994., u nedjelju se održao koncert za sudionike kongresa liječnika.

Bazilika, koju je projektirao arhitekt Renzo Piano, ima 6500 sjedećih mjesta i moći će primiti 30.000 vjernika na prostoru ispred crkve.

Osebujnost njezine arhitekture je u osmerim kamenim lukovima koji se poput zvijezde uzdižu iznad oltara i podupiru konstrukciju koja može podnijeti potrese velike jačine i završava se divovskim vitražom.

"Građevina koja nije u potpunosti uređena, otvorit će se naknadno", dodao je ured Djela oca Pija, ne navodeći točan datum, dok se u tisku spominje 16. lipnja 2004.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čin otvorenja odlagao se već više puta, zbog kašnjenja u izvođenju radova, u čemu je, osim tehničkih teškoća, svoje prste imao i nečastivi, smatra otac Gerardo Saldutto koji nadzire gradnju.

Mnoštvo hodočasnika svake godine dolazi u San Giovanni Rotondo, gdje je pokopan otac Pio (1887.-1968.), najpopularniji talijanski svetac.

Podsjetimo da Sv. Petar u Rimu može primiti oko šest tisuća vjernika i još pedesetak tisuća na trgu ispred bazilike koji je projektirao Michelangelo.

Ta je bazilika, simbol katoličanstva, nenadmašiva po svojoj visini, s križem koji se uzdiže prema nebu na oko 140 metara visine.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara