Nova europska komisija započela petogodišnji mandat

NOVA Europska komisija na čelu s predsjednikom Joseom Manuelom Barrosom preuzela je u ponedjeljak dužnost s tri tjedna zakašnjenja, zbog problema kod potvrđivanja u Europskom parlamentu.

Barrosova Komisija je trebala preuzeti dužnost još 1. studenoga, ali je potkraj prošlog mjeseca sam Barroso zatražio odgodu glasovanja o svojoj ekipi u Europskom parlamentu, koji je imao primjedbi na nekoliko članova, a u prvom redu na Talijana Rocca Buttiglionea. Kasnije je Barroso promijenio dva povjerenika, a jednom je promijenio resor. Europski parlament je sredinom prošlog tjedna potvrdio tako izmijenjenu Komisiju, a tu je odluku u petak formalno potvrdilo i Vijeće EU-a.

Prvi radni dan nove Komisije protekao je u znaku nove afere, koja je izbila nakon njezina potvrđivanja. Otkrilo se da je povjerenik za promet Francuz Jacques Barrot svojedobno bio osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu, koja je kasnije bila poništena pomilovanjem.

Dio zastupnika Europskog parlamenta zatražio je od Barrosa da smijeni ili zamrzne status povjerenika Barrota.

Barrot je u ponedjeljak u pismu upućenom predsjedniku Parlamenta Josepu Borrellu istaknuo da nije namjeravao sakriti informacije o svojoj zatvorskoj kazni, objašnjavajući da je ona izbrisana iz njegove kaznene evidencije zakonom o općoj amnestiji. Istaknuo je također da mu nikada nije zabranjeno obnašanje javnih dužnosti.

Europski parlament ne može smijeniti pojedinačno nekog povjerenika, nego samo cijelu Komisiju.

Jose Manuel Barroso je u ponedjeljak izrazio potporu povjereniku Barrotu. "Predsjednik Komisije volio bi da je o Barrotovoj osudi bio upoznat ranije, ali ga sada podržava", izjavila je nova glasnogovornica Komisije Francoise le Bail.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija ima 25 članova, po jednog iz svake zemlje članice. Prema europskom ustavu, koji tek treba biti ratificiran, broj članova Europske komisije trebao bi, u sljedeća dva petogodišnja mandata do 2014. godine, biti jednak broju zemalja članica. Nakon toga, broj bi se smanjio na dvije trećine zemalja članica.

Prema podacima iz siječnja ove godine, članovi Europske komisije imaju vrlo velike plaće. Predsjednik Komisije ima godišnju plaću od 266.530 eura, pet potpredsjednika godišnje prime po 241.442 eura, a obični povjernici 217.280 eura.

S novom Komisijom promijenjen je i najveći dio glasnogovornika. Iz dosadašnje ekipe Romana Prodija ostala ih je trećina.

Barrosova glasnogovornica bit će Francuskinja Francoise Le Bail, a pomagat će joj Leonor Ribeiro da Silva i Pia Ahrenkilde Hansen.

Glasnogovornica povjerenika za proširenje Ollija Rehna, koji će biti zadužen za Hrvatsku, bit će Mađarica Krisztina Nagy.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara