Nova hrvatska inicijativa traži preustroj Travnika i Sarajeva

NOVA hrvatska inicijativa pozvala je Visokog međunarodnog predstavnika Paddya Ashdowna, koji je u utorak ponovno utemeljio Povjerenstvo za preustroj Mostara da istodobno počne aktivnost i na preustroju Travnika i Sarajeva.

Nova hrvatska inicijativa posebice upozorava Ashdowna da ustav Federacije BiH nalaže ustroj Mostara i Travnika na jednakim načelnima, pa s toga nema razloga da se na istim temeljnim načelima koje je za preustroj grada Mostara pripremio Ured Visokog predstavnika (OHR) ne obavi i taj preustroj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno od glavnih načela za koje se Ured Visokog predstavnika zauzima pri preustroju Mostara je poštivanje nacionalne strukture pučanstva na temelju popisa iz 1991. godine. Ratni događaji promijenili su nacionalnu strukturu Mostara u korist Hrvata, ali u Travniku i Sarajevu nacionalna struktura pučanstva je promijenjena u korist Bošnjaka.

"Ako je cilj očuvanja multietničkoga karaktera BiH uspostavom općinskih ili gradskih uprava na temelju popisa iz 1991., osiguranjem izbornog sustava koji će osigurati zastupljenost konstitutivnih naroda i uspostavom instituta zaštite vitalnog nacionalnog interesa, onda ta načela ne bi trebala biti privilegija samo Mostara, nego i drugih općina u BiH, posebice Travnika, na temelju ustavnih odredbi i Sarajeva, kao glavnoga grada BiH", navodi se u priopćenju Nove hrvatske inicijative.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara