NOVA INDIJSKA VLADA NAJAVLJUJE BALANSIRANE ODNOSE S IZRAELOM I PALESTINCIMA

Nova indijska koalicijska vlada u četvrtak je najavila da će poduzeti korake prema učvršćivanju veza s arapskim zemljama i obnoviti potporu Palestincima, a odmaknuti se od snažnog proizraelskog stajališta svojih prethodnika.

Iako je takvo stajalište korak unazad u odnosu na čvrstu političku os između SAD, Izraela i Indije, analitičari smatraju kako neće ugroziti unosne obrambene veze između New Delhija i Tel Aviva.

Kongresna stranka, koja je na čelu vlade u kojoj su i komunističke stranke, već desetljećima je glasni zagovornik Palestinaca, a diplomatske veze s Izraelom uspostavila je tek 1992.

"Tradicionalne veze sa zapadnom Azijom dobit će novi poticaj", stoji u političkim smjernicama nove vlade koje su objavljene u četvrtak. "Vlada ponovno naglašava višedesetljetnu odanost Indije težnjama palestinskog naroda za vlastitom zemljom".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dokumentu, nazvanom Zajednički minimalni program, također se ponovno ističe želja New Delhija za pregovorima s Pakistanom kako bi se riješio cijeli niz sporova, uključujući i Kašmir.

Navodi se i kako će Indija održavati prijateljske odnose sa SAD, ali se protivi "svakom pokušaju jednostranog djelovanja".

(Hina) xdam ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara