Nova izložba Damiena Hirsta u Londonu

ZLOČESTI dečko BritArta Damien Hirst poznat po tome što je razrezao i ukiselio cijeli niz četveronožaca i pokojeg morskog psa, u srijedu se novom izložbom na provokativan način okreće Bogu.

"Romansa u nesigurna vremena" u londonskoj galeriji White Cube najavljena je kao djelo što formaldehidom, krvlju i tupim predmetima secira i nanovo priča priču o Isusu i učenicima.

Autoru čija se djela prodaju za milijunske iznose, a neki ga smatraju zabavljačem, a ne umjetnikom, u zadnjih je osam godina to prva izložba u Londonu u kojoj se ponovno suprotstavlja konvenciji.

Uz zbirku poznatih ukiseljenih kravljih glava u šest staklenih posuda, umjetnik sad prikazuje zakrvavljene vitrine s jednako tako krvavim medicinskim isntrumentima te mnoštvo lubanja, raspela i krunica.

Posjetitelje na ulazu prvo dočeka Hirstovo djelo iz 1994. "Sin razmetni", na pola prerezano ukiseljeno tele.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim slijedi instalacija sastavljena od zakrvavljenih staklenih ormarića koji prikazuju mučeništvo raznih svetaca i djelo "Isus i učenici": 13 staklenih posuda - jedna s tekućinom za kiseljenje i dvanaest s kravljim glavama u formaldehidu.

Nad čitavom scenom nadvija se stakleni ormarić na kojem je bijela golubica nazvana Isusovo uzašašće.

"Sve su to pojedinačna djela, ali ovdje zajedno funkcioniraju kao jedna instalacija", kaže vlasnik galerije Jay Jopling.

U galeriji je još dosta ukiseljenih kravljih glava, jedna vitrina krcata tabletama i dvije prepune kamenja kao i platna s mrtvim muhama pod nazivima Sifilis, Ebola, AIDS i Sepsa.

Izložba je otvorena do 19. listopada, a uz nju ide i knjiga Hirstovih pjesama krcatih prostotama pod imenom "Kronika raka", djelo koje govori o odnosu između Boga i njegova sina Isusa te mučeništvu svetaca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara