NOVA KAZALIŠNA SEZONA SPLITSKOG HNK POČINJE "TOSCOM"

Hrvatsko narodno kazalište iz Splita kazališnu sezonu otvara 13. listopada reprizom Puccinijeve opere "Tosca", u režiji Božidara Violića.

Prva praizvedba sezone 2003./2004., koja je na rasporedu 14. listopada, baletni je triptih "Bogovi nisu ljuti" i "Daj daj" Staše Zurovca te "Leptiri" Ramija Be'era. Taj baletni kolaž prvi je put izveden na ovogodišnjem Splitskom ljetu, a sada je adaptiran za veliku scenu splitskog HNK.

Među dramskim premijerama predstava je sa Splitskog ljeta, Machiavellijeva komedija "Mandragola", u režiji Krešimira Dolenčića, koja će se izvesti 29. listopada. Drama splitskog HNK najavljuje i premijere Shakespeareove "Oluje", u režiji Nenni Delmestre te "Liliom" Ferenca Molnara, u režiji Laryja Zappie, sentimentalna tragikomedija o "malim ljudima na sporednim kolosijecima života".

Dramsku ponudu klasičnog i suvremenog upotpunit će premijerne predstave "Otok svetog Ciprijana" u režiji Ivice Kunčevića, tekst Lade Martinac-Kralj nastao na motivima novela Ranka Marinkovića, te Feydeauov "Magarac", u režiji Matjaža Latina, primjer vodvilja s prijelaza 19. na 20. stoljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izvan velike scene premijerno će se izvesti "Poslije kiše" Sergeja Belbela, u režiji Ivana Lea Leme, "Hajdemo skakati po tim oblacima" Elvisa Bošnjaka, u režiji Nenni Delmestre, te "Mjesec Alabame" u režiji Petra Selema.

Uz legendarne opere, Bizetovu "Carmen", u režiji Petra Selema, pod ravnanjem Ive Lipanovića, Verdijevu "Traviatu", u režiji Lea Katunarića, pod ravnanjem Harija Zlodrea te Rahmanjinovljevu jednočinku "Aleko" pod ravnanjem Ive Lipanovića, održat će se i praizveba mjuzikla Zdenka Runjića "Grgur musical", u režiji Krešimira Dolenčića i pod ravnanjem Harija Zlodrea.

Balet splitskog HNK, čiji repertoar kombinira klasični i suvremeni baletni izraz, najavljuje još premijere "Ščelkunčika" Čajkovskog, u koreografiji Božice Lisak, te autorski projekt doajena hrvatske baletne scene Milka Šparembleka.

Po riječima Milana Štrljića, intendanta splitskog HNK, cilj je da se u novoj sezoni "godinama neopravdano zapostavljani baletni repertoar drugačijim pristupom vrati u istu ravan s opernim i dramskim dijelom programa".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara