NOVA LIBANONSKA VLADA ZA TIJESNE VEZE SA SIRIJOM

Nova libanonska vlada najavila je u subotu da će njegovati tijesne veze sa susjednom Sirijom, koju Sjedinjene Države optužuju da je pružila utočište odbjeglim iračkim dužnosnicima nakon pada Sadama Huseina. L

Libanonski ministar informiranja Michel Samaha rekao je, nakon prve sjednice nove vlade, kako i predsjednik Emile Lahoud i premijer Rafik al-Hariri podupiru tijesne veze sa Sirijom, koja u Libanonu ima 15.000 vojnika.

Hariri je prije nekoliko dana podnio ostavku, a Lahoud mu je povjerio mandat za sastavljanje nove vlade. U novoj vladi su ostali ključni ministri zaduženi za gospodarstvo, ali su izbačeni neki kršćanski ministri koji su se protivili jakom sirijskom utjecaju u Libanonu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samaha je naveo Lahoudove riječi kako je do promjene vlade došlo "u sjeni pritisaka i optužbi, iza kojih stoji Izrael, a čiji je cilj prisiliti Siriju i Libanon na napuštanje... načelnog stajališta koje poziva na pružanje otpora okupaciji".

Po ocjeni analitičara, promjena vlade je "kozmetička" i ne očekuju se bilo kakve stvarne političke promjene, osim jačanja sirijskog utjecaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara