Nova otkrića mogla bi pomoći u sprječavanju Alzheimerove bolesti

NOVIM pristupom u liječenju kojim se sprječavaju deformacije proteina, moglo bi se spriječiti ili izliječiti bolesti poput Alzheimerove, izvijestili su američki znanstvenici.

Lijekovi, uključujući i one za liječenje artritisa, koji su već na tržištu mogu prodrijeti u oboljeli protein i vratiti mu pravilan oblik, tvrde znanstvenici.

Oni misle da će jednoga dana biti moguće uzeti tabletu i spriječiti bolesti uzrokovane pogrešno oblikovanim proteinima poput Alzheimerove bolesti i ljudskog oblika kravljeg ludila.

´Otkrili smo da možemo koristiti male molekule kako bi se stabilizirao prirodan oblik proteina´, kazao je kemičar Jeffery Kelly, koji je vodio istraživanje na institutu za biokemiju pri kalifornijskom Institutu Scripps.

Proteini su osnovni građevni materijal tijela, no moraju biti pravilnog oblika da bi ispravno radili. Deformirani proteini sudjeluju u mnogim bolestima, posebno u Alzheimerovoj, koja je najčešći uzrok demencije, te u Creutzfeld-Jakobovoj bolesti, ljudskoj verziji kravljeg ludila.

Kelly i njegovi suradnici već cijelo desetljeće ispituju mogućnosti sprječavanja deformacije ključnih proteina.

´Usredotočili smo se na pokušaje da sačuvamo protein u njegovom prirodnom obliku´, izjavio je Kelly govoreći o otkrićima objavljenim u časopisu ´Science´.

Proučili su spojeve i otkrili šest koji bi mogli djelovati. Jedan od njih, diflunisal, odobren je kao protuupalni lijek za liječenje artritisa.

Znanstvenici sad pokušavaju otkriti ili razviti molekulu koja će prepoznati samo proteine povezane s bolešću, prodrijeti u njih i ispraviti deformaciju.

Kelly i njegovi suradnici proučavali su takozvane amiloidne bolesti. Toj skupini bolesti pripada više od 80 rijetkih bolesti uzrokovanih deformacijom transtiretina, proteina koji izlučuje jetra i koji prenosi hormon štitnjače i vitamin A.

Ovakve bolesti trenutačno se liječe presađivanjem jetre, kojom se mutirani gen zamjenjuje zdravom kopijom.

Druga bolest amiloidna kardiomiopatija događa se kada deformirani proteini prouzroče stvaranje fibrila koje ometaju funkciju srca.

Razvoj bolesti sličan je kao i kod Alzheimerove i Creutzfeldt-Jakobove bolesti pa Kelly vjeruje da njihov pristup može pomoći i kod tih bolesti.

´Sljedeći korak su kliničke studije, prvo na zdravim, a potom i na bolesnim ljudima´, rekao je Kelly.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara