Nova otmica na delti Nigera

ZASAD neindetificirani napadači oteli su u nigerijskom gradu Port Harcourtu dva građevinca - jednog Egleza i jednog Amerikanca, radnika tvrtke PIVOT GIS, javila je policija u području delte Nigera.

U zadnjih je nekoliko mejseci oteto oko 100 stranih radnika, a većina je vraćena nakon plaćene otkupnine. Najviše otetih ljudi radilo je za strane naftne tvrtke i otimali su ih militanti koji se žele (ovako ili onako) uključiti u poslove vezane uz naftu. Ali, postoje i drugi razlozi osim novca.

Neke militantne skupine traže puštanje svojih vođa iz zatvora, a sad je u igru ušla i politika. Naime, grupa koja je prije nekoliko dana otela filipinske radnike, osim što traži puštanje svog vođe iz zatvora, traži da vladajuća stranka u njihovoj regiji promijeni svog kandidata za guvernera.

U prošlosti su nigerijski političari znali sklapati dogovore s naoružanim grupama da bi im ovi pomogli pobijediti na izborima. Kad se sjetimo da afrički izbori običnio uključuju i znatnu razinu uličnih tučnjava, jasno je kako političari profitiraju ovakvim savezima.

U međuvremenu, vojska i policija kažu da situacija na delti Nigera nije bila ovako loša već četiri godine. Mornarica provodi vježbe da bi demonstrirala snagu, ali otmice i napadi se nastavljaju.

Nigerija je zbog djelovanja militanata na delti Nigera izgubila oko 4,4 milijarde dolara od naftnih prihoda. Trenutno dnevno gubi oko 600 000 barela.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara