Nova palestinska vlada u subotu

ZABRINUTI serijom nasilnih incidenata, u kojima je u pojasu Gaze poginuo jedan borac povezan s Hamasom, Hamas i Fatah najavili su da je nova vlada nacionalnog jedinstva spremna i da će parlament glasati oko davanja povjerenja u subotu u 11 sati po lokalnom vremenu.

Time bi se trebao završiti višemjesečni diplomatski, politički i vojni sukob dviju najjačih organizacija Palestinaca. "Sva pitanja su riješena. U subotu će se sastati parlament i na izvanrednoj sjednici glasati o davanju povjerenja novoj vladi", kažu izvori iz Hamasa.

Kao što je ranije dogovoreno, premijer će biti Hamasov predsjednik Ishmail Haniyeh, Hamas će dobiti 9, a Fatah 6 ministarskih mjesta. U ostale će fotelje zasjesti predstavnici manjinskih stranaka ili nezavisni kandidati. Iznenađenje je mjesto zamjenika premijera. Očekivalo se da će ono pripasti Salamu Fayyadu, nezavinsnom gospodarstveniku lojalnom Fatahu, koji uživa veliko poštovanje u međunarodnoj zajednici. Umjesto njega, ono će otići Fatahovom predsjedniku zastupničkog kluba, Azzamu al-Ahmedu. Al-Ahmeda su podržali predstavnici obje stranke.

Jedino što je ostalo nejasno je sporno mjesto ministra unutarnjih poslova. Oko tog mjesta bilo je najviše svađe, budući da će on formalno zapovijedati sigurnosnim snagama. Kompromis koji su postigli u Saudijskoj Arabiji kaže da će Fatah imati veto na biranje čovjeka kojeg Hamas izabere. Nije obznanjeno tko će voditi to ministarstvo.

Politička platforma Hamasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ahmed Yousef, Haniyehov savjetnik, izjavio je danas za jedne arapske novine koje se tiskaju u Londonu da Hamas uskoro namjerava mijenjati svoju političku i ideološku platformu. Cilj je poboljšati međunarodne odnose.

Hamas se još uvijek nije izjasnio oko zahtjeva koje je pred Palestince postavio tzv. Kvartet (Rusija, SAD, EU, UN). Kvartet je obećao nastaviti s blokadom diplomatskih i financijskih veza s bilo kojom palestinskom vladom koja ne učini tri stvari: prizna Izrael, odrekne se nasilja i prizna prijašnje dogovore PLO-a i Izraela.

Hamas je u Meki pristao samo na treći zahtjev, i to u poprilično nejasnim okolnostima, tako da i Kvartet i Izrael najavljuju da će blokirati novu vladu. Inače, dogovor iz Meke nije predočen javnosti, tako da se zna samo onaj dio koji su objavili na novinskim konferencijama, a neki sumnjaju da je upravo to Hamasov način da se zadrži na svojoj staroj platformi neprijateljstva prema Izraelu, a istodobno djeluje kao dio legitimne palestinske vlade. No, izgleda da i njima postaje jasno da to neće moći provući.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara