NOVA PUBLIKA ZA NOVU KONCERTNU DVORANU CARNEGIE HALLA

S obzirom na različitost glazbenih stilova koji će se izvoditi u novoj dvorani Carnegie Halla u New Yorku, očekuje se da će modni stil izvođača biti "globalni šik" od smokinga do marokanskih halja i južnoameričkih ponča.

Najavljeni repertoar, od Schuberta do rappera koji nastupa s kubanskim jazz pijanistom, trebao bi u dvoranu Zankel, koja je koštala 72 milijuna dolara, privući šaroliku publiku.

"U prva dva tjedna želimo privući što više ljudi kako bi isprobali dvoranu u kojoj će se istraživati različiti glazbeni žanrovi", rekao je Robert Harth, izvršni direktor Carnegie Halla, najavivši otvorenje dvorane Zenkel u petak.

"U dvorani Zankel više ne igramo na sigurno. Sada riskiramo!".

Na otvorenju u petak navečer održat će se program koji je osmislio Pulitzerom nagrađeni skladatelj John Adams. Kasnije iste večeri Zankel će ugostiti kubanskog jazz pijanista Omara Sosu i njegov oktet u kojem je, između ostalih, rapper Brutha Los.

Svečanost otvorenja, koje će trajati cijeli vikend, obuhvatit će najrazličitije glazbene stilove, tako da će uz klasične sastave nastupiti i senegalski glazbenik Youssou N'Dour.

Zankel Hall je bivša kinodvorana. Iako u blizini prolazi podzemna željeznica, u dvorani se ne bi trebala čuti nikakva buka. Ime je dobila po potpredsjedniku Carnegie Halla Arthuru Zankelu i njegovoj supruzi koji su u nju uložili milijune.

S pokretnim podom i pozornicom, dvorana može ugostiti između 540 i 644 gledatelja, ovisno o tome je li pozornica stavljena na sredinu ili na dno dvorane te koristi li se prostor za orkestar.

U Carnegieu postoje još dvorane Isaac Stern Auditorium s 2800 sjedala i Weill Recital s 268 sjedala.

Dvorana Zankel bit će pristupačna i po cijenama - od pet dolara za "obiteljske" koncerte poput zbora Brooklyn Youth i 82 dolara za večer s čelistom Yo-Yo Ma koji izvodi latinsku glazbu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara