Nova relativizacija Srebrenice; snimka ubojstva šestorice muslimana je lažirana?!

SRPSKI nacionalisti koji i dalje podržavaju propalu Miloševićevu ideju "Velike Srbije" ne odustaju od relativizacije zločina u Srebrenici.

Naime, na webu se nedavno pojavila "produžena" verzija snimke ubojstva šestorice muslimanskih mladića koji su počinili srpski "Škorpioni", a koji je zgrozio svjetsku javnost. Na novoj verziji snimke vidi se kraj filma, koji nije emitiran u Haagu, a na kojem se vidi kako se dvojica muslimana dižu sa zemlje, a snimka implicira da se to dogodilo nakon strijeljana.

Kako piše na srpskim nacionalističkim stranicama Srpskapolitka.com, film je snimljen u blizini Sarajeva, kod Trnova, daleko od Srebrenice. Navodno se radi o filmu lažnog strijeljanja, kojeg su zloglasni Škorpioni navodno željeli prodati televizijskim kućama za velik novac.

Prema nekim tvrdnjama film je loše snimljen, nema krvi i "glumci" su slabo odigrali svoje uloge, pa je plan propao. No, neki su se dočepali filma i prepravljenog ga ponudili kao dokaz Haaškom tribunalu.

Podsjetimo, dvosatni film koji je zgrozio javnost prikazuje osobe u maskiranim uniformama s crnim beretkama na glavi kako iz vojnog kamiona izvlače civile s rukama svezanim na leđima. Mnogi od njih su brutalno pretučeni, s podljevima na licu, dok u drugom kadru skupina ljudi leži svezana na podu. Vojnik jednoga od njih udara nogom u glavu uz riječi "Što se treseš, pička ti materina".

Sljedeća scena u filmu je prikaz same egzekucije, na kojoj vojnici polako odvajaju muškarce koji stoje svezani u koloni te ih jednog po jednog ubijaju rafalom u leđa. Nakon samog ubojstva čuje se muškarac koji kaže kako mu je "crkla baterija" na kameri: “Ali, izdržati će, radite vi...” - dodao je.

U navodnom izrezanom dijelu filma, kojeg možete pogledati na stranici Srpskapolitika.com vidi se kako se dvojica muslimana dižu sa zemlje, a vojnici im odvezuju ruke. Prema nekim izvorima, "originalna" snimka je poslana Miloševiću u Haag, gdje bi trebala biti i prikazana.

No, zapravi radi se o još jednom prozirnom pokušaju relativizacije masakra koji je počinjen nad srebreničkim muslimanima.

Naime, "Škorpioni" su prvo strijeljali četvoricu muslimana, a potom su dvojici preostalih odvezali ruke kako bi mogli prenijeti ubijene do "groba", a potom su i oni strijeljani. No, dio snimke koji prikazuje dvojicu muslimana koji nose tijela ubijenih prikladno je izrezan iz "produžene snimke".

Tvrdnjama srpskih nacionalista, prema kojima se se radilo o "glumi Škorpiona", mogu povjerovati samo oni najnaivniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara