Nova studija bez odgovora čiji je DTK

U VLADU je stigla konačna verzija studije britanske konzultantske tvrtke Clifford&Chance koja je trebala dati odgovor tko je vlasnik distributivne telekomunikacijske kanalizacije. Kako doznaje Business.hr, dokument koji stoji 300 tisuća eura ne donosi odgovor čiji je DTK pa će Vlada i T-HT morati još mnogo novca i vremena potrošiti kako bi rješili problem.

Zbog velike složenosti financiranja, zakonske regulative oko vlasništva nad javnim cestama, javnim prostorima, stručnjaci britanske konzultantske tvrtke nisu mogli dati odgovor. Od početka izgradnje DTK je financiran iz raznih izvora: iz SIZ-ova, lokalne uprave i samouprave, plaćali su ga i građani koji su prije 20 i više godina uvodili telefon, u njega je ulagao PTT, pa HPT, pa sve do prve faze privatizacije.

Može se očekivati kako će se problem vlasništva DTK rješavati u nekoliko pravaca. Jedan je da se vlasnički DTK dodijeli lokalnoj upravi i samoupravi, HT-u se omogući upravljanje, no naplata za korištenje treba ići lokalnoj upravi i samoupravi. Moguće je osnivanje zasebne tvrtke koja bi na državnoj razini imala nadzor, upravljanje, održavanje i izgradnju DTK, dok bi vlasništvo bilo lokalne uprave i samouprave.

Rješavanje problema DTK ne bi trebalo biti prepreka najavljenom izlasku na burzu. Zbog skupoće, kako je ranije najavljivano, izlazak na burzu u New Yorku otpada. Izgledan je izlazak na Zagrebačku burzu te na burzu u Londonu, gdje se očekuje najveći broj investitora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara