Nova studija o lijekovima za snižavanje tlaka izazvala pomutnju

NOVI, skuplji lijekovi učinkovitiji su od diuretika u borbi protiv visokog krvnog tlaka, priopćili su australski znanstvenici samo dva mjeseca nakon što je velika sjevernoamerička studija došla do suprotnog zaključka.

Posljednja studija, koju je objavio New England Journal of Medicine, pokazala je da primjena lijekova protiv visokog krvnog tlaka, poznatih kao ACE inhibitora, dovodi do manjeg broja infarkta i smrtnih slučajeva, barem među muškarcima, za razliku od uporabe jeftinijih diuretika.

Tijekom studije, provedene među 6.083 dobrovoljca, otkriveno je da su oni koji koriste ACE inhibitore, a koji su praćeni nešto više od četiri godine, smanjili rizik od srčanog napada ili smrti za 17 posto u usporedbi s pacijentima koji su koristili diuretike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To je otkriće posve suprotno studiji koju je u prosincu objavio Journal of the American Medical Association. Ta je studija pratila 40.000 ljudi više od 10 godina i nakon nje se činilo da liječnici svakako najprije moraju prepisivati diuretike, a zatim dodavati nove lijekove u slučaju da pacijent ne podnosi diuretik ili ako on nije dovoljan za stavljanje pod kontrolu krvnog tlaka.

Diuretici smanjuju krvni tlak potičući tijelo na izlučivanje viška tekućine, dok ACE inhibitori blokiraju tvar koja izaziva sužavanje krvnih žila, što rezultira širenjem žila i snižavanjem tlaka.

Dr. Edward Frohlich iz kliničke zaklade Ochsner u New Orleansu izjavio je kako suprotni zaključci pokazuju da je visoki krvni tlak, koji pogađa svaku četvrtu odraslu osobu i koji je rizični čimbenik broj jedan za razvoj srčanih bolesti i otkazivanje srca, složeno stanje za liječenje i da liječnici moraju određivati terapiju ovisno o pojedinačnom slučaju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara