Nova tehnika skeniranja dobra za rano otkrivanje raka dojke

NOVA tehnika skeniranja mogla bi smanjiti nesigurnost i nagađanje pri očitavanju rezultata mamografije, a žene poštedjeti daljnjih pretraga u otkrivanju raka.

Kvržice u dojci na mamogramu se vide kao tamne sjene, ali teško je odrediti jesu li bezopasne ili kancerogene pa se radi biopsija: uzima se komadić tkiva na kojem se provjerava ima li znakova bolesti.

No jedna tvrtka iz New Jerseya, DOBI Medical Systems, proizvela je skener koji će dijagnostičaru pomoći da i bez biopsije ocijeni koja je kvržica kancerogena.

"Skener traži mrežu krvnih žila koje tumor hrane i opskrbljuju kisikom. Tumor koji brzo raste obično ima gustu mrežu kapilara", piše u časopisu New Scientist.

Kancerozno područje vidi se kao tamna masa i može se usporediti sa sumnjivim područjem na mamogramu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Preliminarno testiranje i usporedba DOBI-jevih skenova i konvencionalne metode na dvjesto žena pokazalo je da bi skeniranje moglo smanjiti broj lažnih uzbuna čak do sedamdeset posto", piše New Scientist.

Tehnika skeniranja mogla bi se osobito dobro iskoristiti za pregled mladih žena jer je njima tkivo dojke gušće pa je mamografijom teže otkriti tumor.

"Nadamo se da će skeniranje DOBI-jevom metodom omogućiti i ranije dijagnosticiranje raka jer će otkriti najsitnije tumore kakvi se mamografijom ne vide. To ćemo provjeriti kad krajem godine počne kliničko ispitivanje", dodaje časopis.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara