NOVA TEHNOLOGIJA OMOGUĆUJE BOLJE PREGLEDE OKA

Nova optička tehnologija omogućuje znanstvenicima mikroskopske preglede oka i mrežnice, a mogla bi omogućiti bržu dijagnozu i utvrđivanje ispravnoga liječenja bolesti poput dijabetesa i glaukoma.

Znanstvenici sa sveučilišta Houston uspjeli su, koristeći tehnologiju pod nazivom ´prilagodljiva optika´ kako bi pregledali unutrašnjost ljudskoga oka, dobiti jasne i oštre slike protoka krvi u mrežnici oka. Sve dosad to nije bilo moguće jer je sam sastav oka sprječavao snimanje njegove unutrašnjosti.

´Prirodne nepravilnosti oka postoje kod svakoga čovjeka, čak i kod osoba s najboljim vidom, a te nepravilnosti ne dopuštaju oku da fokusira vanjsku svjetlost tako da se na mrežnici ocrta jasna slika´, smatra Austin Roorda, asistent na katedri za optometriju Sveučilišta Houston. ´Oftalmolozi imaju problema s istim nepravilnostima kad pregledavaju mrežnicu pacijenta. Budući da takva slika nije baš jasna, time su ograničene i informacije koje oftalmolozi dobivaju tijekom pregleda´.

Jasna slika stanja mrežnice oka ključ je za postavljanje dijagnoze u razvoju bolesti poput glaukoma, koja izaziva promjene živaca u oku, te dijabetesa, koji mijenja način protoka krvi u mrežnici oka.

´Oko je čudesan instrument, ali njegov optički sustav nije baš najbolji, pa to ograničava našu sposobnost da jasno vidimo što se u njemu događa´, tvrdi Austin Roorda.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koristeći ´prilagodljivu optiku´, znanstvenici mogu točno izmjeriti nepravilnosti u rožnici i leći oka, te ukloniti njihove učinke kako bi dobili podrobnu mikroskopsku sliku i video-zapis pregleda mrežnice oka.

Laserski oftalmoskop koji koristi Austin Roorda neće se baš tako brzo naći u svakoj klinici, ali će poslužiti kao prototip za proizvodnju sličnih uređaja, ističe se u priopćenju Američkoga društva za promicanje znanosti.

U protekloj godini Austin Roorda i njegovi suradnici pregledali su normalno razvijene oči tridesetak osoba te četiri osobe koje su patile od nekih bolesti oka. Oni su uspjeli dobiti slike kapilara i bijelih krvnih zrnaca. Promatranjem kretanja bijelih krvnih zrnaca, uspjeli su izmjeriti i protok krvi u oku.

Kod osoba oboljelih od dijabetesa bijela krvna zrnca postaju ljepljiva i drukčije se kreću kroz kapilare nego kod zdravih osoba. Osim toga, Roordin tako namjerava proučavati i oči osoba oboljelih od glaukoma, kod kojih su živci mrežnice izmijenjeni te oči osoba kod kojih su nastupile promjene u fotoreceptorima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara