Nova TV u minusu 12,6, a RTL 8 milijuna eura

Nova TV u minusu 12,6, a RTL 8 milijuna eura

PREMA službenim podacima Nova TV prošlu poslovnu godinu završila je s 12,6 , a RTL Televizija s 8 milijuna eura gubitka. Kako se procijenjuje, Nova TV će ovu godinu završiti s jednako velikim dugom, a na nuli će biti najranije 2008.

Objavljeni podaci odnose se na prihode prije kamata, oporezivanja i amortizacije (EBITA). Vlasnik Nove TV CME (Central European Media Enterprises) nezadovoljan je jer hrvatski menadžement nije ostvario njihova očekivanja u ovoj godini, piše Poslovni dnevnik.

Projekcije CME-a nisu tako optimistične kao one hrvatskog menadžmenta. Naime, procijenjuju da će njihova hrvatska televizija prvu zaradu ostvariti tek 2009. godine.

Nova TV je jedina televizija u vlasništvu CME-a koja ostvaruje gubitke.

RTL je 2005. godinu završio s gubitkom od 8 milijuna eura, što je znatno manje u odnosu na 2004. kada je gubitak bio 19 milijuna eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od svih televizija koje imaju koncesiju na nacionalnoj razini jedino HRT ostvaruje profit koji je prošle godine nakon oporezivanja iznosio oko 2,5 milijuna kuna. Projekcije govore kako će ova godina biti lošija - planirana zarada kreće se oko 1,5 milijuna kuna.

Za razliku od dviju komercijalnih televizija kojima prihodi ovise o oglašivačima,  HRT je u startu u plusu jer ubire novac od pretplate. Tako je prošle godine samo na osnovi RTV pristojbe uprihodio gotovo 900 milijuna kuna, a ove godine ti prihodi će porasti za 20 milijuna kuna.

Što se gledanosti tiče, najgledaniji je HTV 1 s 32,1 posto, na drugom mjestu je RTL s 28,6 posto, a Nova TV je imala udio od 14 posto gledanosti. Navedeni postotci odnose se na ciljnu skupinu gledatelja između 18 i 49 godina.

Podaci koje je objavio CME o udjelu u gledanosti odnose se na cijelu populaciju, a pokazuju da je RTL gledaniji od Nove TV, od koje veći udio u ukupnoj gledanosti ima čak i HTV2. Međutim, u odnosu na 2004. u 2005. je jedino RTL Televizija zabilježila pad gledanosti, dok sve ostale televizije bilježe lagani porast.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara