Nova zajednička agrarna politika od 1. siječnja 2005.

Nova zajednička agrarna politika od 1. siječnja 2005.
OD 1. SIJEČNJA 2005. godine 10 zemalja članica Europske unije uvest će temeljnu reformu Zajedničke agrarne politike (CAP) dogovorenu 2003. godine.

Reformu će provesti Austrija, Belgija, Danska, Njemačka, Italija, Luksemburg, Portugal, Švedska, Velika Britanija i Irska. Francuska, Španjolska, Nizozemska, Grčka i Finska reformu će uvesti 2006., a 2007. će sustav "pojedinačnih isplata" početi vrijediti u Sloveniji i na Malti. Ostale države, koje su u EU stupile 1. svibnja ove godine, reformu će početi provoditi najkasnije 2009.

Reforma u potpunosti mijenja način subvencioniranja poljoprivrednog sektora u Uniji, nudeći poljoprivrednicima EU slobodu da proizvode ono što tržište želi, te će u budućnosti većina dotacija biti isplaćena neovisno od količine proizvedenog.

Te "pojedinačne isplate poljoprivrednicima" (single farm payments) bit će tijesno vezane uz zaštitu okoliša, sigurnost hrane i standarde životinjskog uzgoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Više novca bit će na raspolaganju poljoprivrednicima za zaštitu okoliša, za programe kvalitetne hrane i zaštite životinja budući da će biti reducirana izravna ulaganja u velike farme.

Prekidanje veze između subvencija i opsega proizvodnje učinit će poljoprivrednike EU konkurentnijima i tržišno usmjerenijima.

Komentirajući stupanje na snagu reformiranog CAP-a, Mariann Fisher Boel, povjerenica za poljoprivredu i ruralni razvoj, rekla je da će "reforma dopustiti europskim poljoprivrednicima da postanu pravi poduzetnici" te će "svijetu poslati pozitivan signal".

Dosad su poljoprivredne subvencije bile vezane za visinu proizvodnje, što je poljoprivrednike prisiljavalo na što veću proizvodnju iako svoje proizvode nisu imali kome prodati.

Pojedinačne isplate odnose se na najvažnije sektore, uključujući žitarice, meso i mlijeko, a 2006. bit će uključeni i duhan, maslinovo ulje i pamuk.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara